Situatia actuala calma din Kosovo este "inselatoare", iar riscurile de divizare a noului stat au crescut, apreciaza un influent centru de analiza, International Crisis Group (ICG), citat de AFP.

"Violente grave au fost evitate, dar linistea este inselatoare", considera un oficial al ICG, Alexander Anderson, intr-un comunicat publicat odata cu un raport despre situatia din Kosovo, potrivit NewsIn.

"Diviziunile dintre albanezi si serbi s-au adancit. Daca diviziunea de facto continua, sarbii din Kosovo care nu locuiesc in nordul statului (unde sarbii sunt majoritari - n.red.) sunt in pericol", potrivit raportului.

"Presiunea exercitata pentru a trasa frontiere dupa linii etnice in statele fostei Iugoslavii va creste, iar perspectivele de aderare la UE ale acestor state vor scadea", mai precizeaza raportul. Potrivit acestuia, independenta statului Kosovo ar trebui "supravegheata" de comunitatea internationala, conform planului realizat de mediatorul ONU, Martti Ahtisaari.

Insa "cei care sustin (acest plan - n.red.) nu si-au tinut promisiunile, din cauza opozitiei Serbiei si a Rusiei (fata de independenta Kosovo - n.red.), dar si din cauza unei lipse de vointa politica si a unei coordonari slabe", a mai apreciat centrul de analiza.

Serbia s-a opus ferm independentei statului Kosovo, pe care il considera in continuare drept una dintre provinciile sale. Belgradul este sprijinit in aceasta pozitie de catre Rusia.

ICG mai mentioneaza intarzierea desfasurarii misiunii europene de justitie si politie EULEX in Kosovo, aratand ca numai 350 de membri din cei 2.000 prevazuti sunt in prezent in zona. Desfasurarea ar trebuie sa se incheie spre sfarsitul acestei toamne.

"Ramane de vazut cum va parasi ONU (Kosovo - n.red.) si cum se va desfasura EULEX", subliniaza raportul.

Misiunea ONU (MINUK), care administra teritoriul inca din anul 1999, se multumeste in prezent sa negocieze cu Belgradul solutii pentru sarbii ramasi in Kosovo.

"Kosovo va fi un test dificil si decisif pentru politica de aparare si securitate a UE, in conditiile in care vointa politica aratata la inceput (in vederea proclamarii independentei - n.red.) se diminueaza", a avertizat Sabine Freizer, de la ICG.

Centrul de analiza considera ca europenii ar trebuie sa profite de negocierile cu Belgradul cu privire la perspectivele de apropiere fata de UE, pentru a se asigura ca EULEX se va desfasura pe toata suprafata statului Kosovo.

Serbia considera ca trimiterea EULEX in Kosovo nu este legitima decat in cazul in care aceasta operatiune primeste mai intai acceptul din partea Consiliului de Securitate al ONU. Rusia, care are drept de veto in Consiliul de Securitate, ar bloca insa o asemenea initiativa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.