Zeci de milioane de oameni din Europa de Est sufera din cauza crestrerii preturilor la energie in locuintele lor mici ( "panel" sau "panelka"), construite in comunism, dar prost izolate, pentru care costurile de intretinere sunt exorbitante, relateaza NewsIn.

La Budapesta, Ilona si Gerzson Müller, ambii in varsta de 85 de ani, stau intr-un astfel de "panel" si primesc o pensie de 260 de euro. Jumatate din suma merge pe incalzire, adica 163 de euro iarna si 80 de euro intretinere vara.

Ungaria are 645.000 de astfel de "panel", dupa numele panourilor de beton care formeaza structura acestor imobile colective din prefabricate, cu un sistem de incalzire invechit, construite de fostul regim comunist. Doua milioane de oameni din totalul de zece milioane locuiesc in astfel de apartamente.

In Bulgaria, unde jumatate dintre locuitorii marilor orase stau in "panels", situatia este la fel. "Muncesc, chiar daca sunt in varsta, pentru a putea plati incalzirea", explica Nikolina, profesoara iesita la pensie. Iarna, ea nu incalzeste decat doua dintre camerele apartamentului cu patru camere si plateste 75 de euro pe luna pentru incalzire, in timp ce pensia ei este de 115 euro. In total, aproape o treime dintre cetatenii statelor foste comuniste din Europa de Est sau in astfel de apartamente, ceea ce inseamna peste 30 de milioane de persoane.

In Polonia, pentru cele patru milioane de familii care stau in astfel de blocuri costul pentru incalzire este circa 70% dintr-o chirie medie. Guvernul accepta numai sa acorde deductii de impozite pentru lucrarile de izolare din exteriorul cladirii.

In Lituania, unde salariul net mediu este de 570 de euro, iarna, este necesara suma de 165 de euro pe incalzirea unui apartament, cu 30% sau 40% mai mult decat anul trecut. Doua treimi dintre lituanieni stau in astfel de imobile colective, dar statul nu-i ajuta decat pe cei mai saraci, carora le da 272 de euro, pentru un numar de 125.000 de persoane, adica 3,7% din populatie.

In Slovacia, guvernul incearca sa controleze pretul la energie, inregistrandu-se primele succese. Principalul furnizor de gaz, SPP, a cerut de doua ori, fara succes, revizuirea pretului cu o crestere de 20%, din cauza inflatiei mondiale.

In Cehia, in schimb, electricitatea si gazul au devenit de doua ori mai scumpe in ultimii ani. Nivelul de trai a crescut totusi, salariul mediu fiind de 952 de euro, in comparatie cu restul regiunii. Incalzirea pentru trei camere de 60 metri patrati intr-un bloc din era comunista costa 69 de euro pe luna.

Printre mijloacele de a ajuta populatia, in conditiile in care pretul petrolului continua sa creasca pe piata mondiala, premierul socialist ungar a propus luni taxarea profiturilor societatilor de incalzire cu o masura "a la Robin Hood". El a imaginiat o suprataxa de 8% pe profiturile acestor societati, masura temporara, pentru doi ani. Opozitia a refuzat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.