Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a avertizat NATO astazi ca aderarea Georgiei la Alianta, cu liderul "imprevizibil" pe care il are in prezent, ar putea duce la un conflict armat cu Rusia, transmite Reuters, potrivit NewsIn.
Schroeder, prieten apropiat al premierului rus Vladimir Putin, a declarat ca a fost socat de abordarea unilaterala pe care a dovedit-o Occidentul in conflictul ruso-georgian.

"Oricine vrea sa primeasca Georgia in NATO trebuie sa stie ca, avand in vedere natura imprevizibila - ca sa ma exprim politicos - a actualei sale conduceri, si politica de incercuire (a Rusiei - n.red.) sprijinita de Statele Unite, NATO ar putea sfarsi prin a fi implicata intr-un conflict", a spus Schroeder.

"Ce ar inseamna aceasta - atat din punct de vedere istoric, cat si pentru devzoltarea relatiilor viiotare - participarea soldatilor germani la un asemenea conflict, trebuie afirmat in mod deschis", a spus fostul cancelar social-democrat la o conferinta despre energie.

Pozitia lui Schroeder este diferita de cea a cancelarului conservator Angela Merkel care, alaturi de alti lideri europeni, a condamnat raspunsul militar al Rusiei la ofensiva georgiana din Osetia de Sud drept disproportionat.

Schroeder a mai spus ca asigurarea aprovizionarii cu energie a Europei este importanta, dar ca este nevoie de o abordare multilaterala, care sa includa Rusia. "Planurile pentru a face din politica energetica o sarcina pentru NATO sunt absurde si ne vor pune intr-o situatie extrem de dificila pe plan politic si al securitatii", a spus el.

Germania importa din Rusia circa 44% din gazul pe care il consuma, iar Schroeder este de parere ca rutele de tranzit energetic dintre cele doua tari trebuie reinnoite si extinse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.