Schroeder, prieten apropiat al premierului rus Vladimir Putin, a declarat ca a fost socat de abordarea unilaterala pe care a dovedit-o Occidentul in conflictul ruso-georgian.

"Oricine vrea sa primeasca Georgia in NATO trebuie sa stie ca, avand in vedere natura imprevizibila - ca sa ma exprim politicos - a actualei sale conduceri, si politica de incercuire (a Rusiei - n.red.) sprijinita de Statele Unite, NATO ar putea sfarsi prin a fi implicata intr-un conflict", a spus Schroeder.

"Ce ar inseamna aceasta - atat din punct de vedere istoric, cat si pentru devzoltarea relatiilor viiotare - participarea soldatilor germani la un asemenea conflict, trebuie afirmat in mod deschis", a spus fostul cancelar social-democrat la o conferinta despre energie.

Pozitia lui Schroeder este diferita de cea a cancelarului conservator Angela Merkel care, alaturi de alti lideri europeni, a condamnat raspunsul militar al Rusiei la ofensiva georgiana din Osetia de Sud drept disproportionat.

Schroeder a mai spus ca asigurarea aprovizionarii cu energie a Europei este importanta, dar ca este nevoie de o abordare multilaterala, care sa includa Rusia. "Planurile pentru a face din politica energetica o sarcina pentru NATO sunt absurde si ne vor pune intr-o situatie extrem de dificila pe plan politic si al securitatii", a spus el.

Germania importa din Rusia circa 44% din gazul pe care il consuma, iar Schroeder este de parere ca rutele de tranzit energetic dintre cele doua tari trebuie reinnoite si extinse.