Presedintele Statelor Unite ale Americii, George Bush, si-a incheiat vizita in Georgia cu un discurs in Piata Libertatii, din Tbilisi, unde peste 100 de mii de georgieni au venit sa il salute.

George Bush este, de altfel, primul presedinte american care viziteaza regiunea. El a declarat ca si-a dorit mult sa faca aceasta vizita, fiind inspirat de noul presedinte al Georgiei, un pro-occidental.

George Bush, s-a intalnit marti dimineata cu presedintele Mihail Saakashvili. Pentru George Bush, "revolutia trandafirilor" din Georgia reprezinta cea mai buna ilustrare a idealului sau de raspandire a democratiei in lume.Tocmai de aceea, George Bush a laudat progresele rapide facute de Georgia pentru consolidarea democratiei.

El a promis ca va continua sa sprijine noile autoritati in demersurile lor. In particular, presedintele Bush a promis ca va sustine una dintre cele mai ambitioase aspiratii georgiene.

"Am discutat despre NATO si presedintele Saakashvili mi-a spus ca e hotarat sa intruneasca toate conditiile pentru a intra in alianta.
Domnule presedinte, suntem alaturi de dumneavoastra pe drumul acesta.
NATO este o alianta foarte importanta pentru America, este locul in care avem discutiile de strategie cu prietenii nostri de peste Atlantic si vrem sa va ajutam", a spus presedintele american.

George Bush a multumit georgienilor pentru sprijinul acordat Americii in campaniile din Irak si Afganistan si a promis ca acest ajutor nu va fi uitat.

Intrebat daca a ridicat si problema bazelor rusesti din Georgia, presedintele Bush a raspuns afirmativ, spunand ca inainte de a veni la Tbilisi a discutat acest subiect si cu Vladimir Putin.

Liderul de la Casa Alba s-a declarat convins ca aceasta problema se poate rezolva pe cale pasnica. De asemenea, George Bush a promis sprijinul sau si pentru reglementarea pasnica a conflictului cu regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.