Un fost procuror al Rwandei, acuzat ca a participat la genocidul din 1994 a fost condamnat la inchisoare pe viata de tribunalul din Rwanda, informeaza BBC

Simeon Nshamihigo a fost arestat in 2001 in timp ce lucra ca avocat sub un nume fals.

El a fost identificat de catre un martor in timpul unui proces care avea loc la Tribunalul Penal International pentru Rwanda ( ICTR) cu sediul in Tanzania.

Fost procuror al provinciei Cyangugu, Nshamihigo a pledat nevinovat la cele patru capete de acuzare, printre care masacrul din biserici, cand zeci de etnici tutsi si-au pierdut viata fiind arsi de vii.

De asemenea el a fost acuzat ca a comandat uciderea unor preoti si ca oferit produse alimentare membrilor Interahamwe pentru ca au participat la masacru.

Judecatorii au considerat ca el a participat si la reuniuni de planificare a masacrelor, in special la transferul cetatenilor de etnie tutsi in taberele de refugiati unde ulterior o parte au fost ucisi.

"Printre factorii de agravare in acest caz, Camera constata ca Simeon Nchamihigo, ca si procuror adjunct al Prefecturii Cyangugu, a fost intr-o pozitie publica de incredere" chiar daca nimeni nu stia ca el a participat la crimele din 1994.

Avocatul lui Nshamihigo a declarat ca va face apel la sentinta.

Din 1997 de cand ICTR a fost infiintat, s-au rezolvat 28 de cazuri din dosarele genocidului si cinci personae au fost achitate.

In urma cu 14 ani, timp de 100 de zile, peste 800.000 de etnici tutsi, indifferent de sex sau varsta, au fost ucisi de catre doua militii hutu, Interahamwe si Impuzamugambi. Genocidul a avut loc pe fondul pasivitatii comunitatii internationale, desi in acel moment in Rwanda era stationata o misiune de pace (UNAMIR), sub egida Natiunilor Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.