Nobelul pentru pace ar putea fi atribuit, anul acesta, unui disident chinez pentru a reaminti Pekin-ului despre obligatiile de mentinere a Drepturilor omului dupa reusita Jocurilor Olimpice, au estimat expertii norvegieni, cu aproximativ doua saptamani inainte de anuntarea oficiala, arata NewsIn.

"Anul acesta, premiul va fi in sfarsit, al unui disident chinez", precizeaza Stein Toennesson, directorul Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo, care il face unul dintre favoriti pe Hu Jia, "poate impreuna cu sotia sa".

Numarandu-se printre vocile cele mai critice la adresa regimului comunist, Hu Jia a fost condamnat in aprilie 2008 la trei ani si jumatate de inchisoare pentru tentativa de subminare a puterii statului.

Un total de 197 de persoane si organizatii, a caror identitate este un secret bine pastrat, sunt in cursa anul acesta pentru premiul de pace, care urmeaza sa fie decernat de catre comitetul Nobel in ziua de 10 octombrie.

"Dupa reusita Jocurilor Olimpice, Republica Pupulara Chineza trebuie sa fie suficient de matura sa accepte un asemenea premiu fara sa se indigneze", a adaugat Stein Toennesson, in timpul unei intalniri cu presa straina la Oslo.

Potrivit aparatorilor libertatii, atat chinezi, cat si straini, Jocurile Olimpice, care au fost o promisiune de ameliorare a situatiei Drepturilor omului, nu au adus schimbarea asteptata in China.

"In timpul Jocurilor, am asistat la o serie de represiuni, intr-o maniera foarte imatura la adresa Drepturilor omului si a democratiei, in incercarea de a-i cenzura pe jurnalisti", a spus Janne Haaland Matlary, profesor de politica internationala la Universitatea din Oslo.

Cu ocazia Jocurilor Olimpice din vara, China, care a promis presei straine aceeasi libertate a articolelor pe care au avut-o si la editia anterioara a JO, si-a relaxat regulile care guverneaza media straina, in ianuarie anul trecut.

In ciuda acestor noi reguli, care au fost programate sa expire in octombrie, media straina prezenta in China in timpul Jocurilor Olimpice s-a plans de hartuire, iar Human Rights Watch a lansat un raport la inceputul lunii iulie in care s-a mentionat ca angajamentele nu au fost respectate de China.

In timpul Jocurilor Olimpice din China, de exemplu, jurnalistii straini care au incercat sa foloseasca reteaua de internet la Centrul de presa pentru a accesa site-ul Amnesty International, care lansase un raport in care ataca China pentru ca nu a respectat angajamentele legate de drepturile omului la Jocurile Olimpice, nu au avut reusit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.