Bucurestiul si Kievul au mai polemizat o data, de data aceasta de la distanta, agentul Romaniei la CIJ, Bogdan Aurescu, dandu-i replica omologului sau ucrainean, caruia i-a transmis astazi mesajul ca Romania a facut regulile jocului in procesul de la Haga.
Romania nu a luptat la Haga numai pentru resursele energetice din Marea Neagra, ci pentru a invinge acel sentiment "specific romanilor, care stiu ca au dreptate, dar cred ca destinul lor este sa fie neindreptatiti", considera agentul Romaniei la CIJ, Bogdan Aurescu, potrivit NewsIn.

El a tinut astazi o conferinta de presa in care a prezentat principalele concluzii ale etapei orale a procesului de la Curtea Internationala de Justitie careia Romania i s-a adresat in 2004 in legatura cu diferendul pe care il are cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra.

Acelasi lucru il facuse marti, la Kiev, agentul Ucrainei la CIJ, Volodimir Vasilenko. El a declarat la un briefing de presa ca argumentele Ucrainei la audierile de la Haga incheiate saptamana trecuta au fost mai convingatoare si mai solide, deoarece partea romana "si-a propus o sarcina imposibila" careia nu i-a facut fata.

"La Haga ati vazut o echipa a Romaniei in ofensiva. Am fructificat avantajul de a fi reclamant si am stabilit regulile jocului. Ucraina nu a reusit sa fie convingatoare, indiferent ce ar spune colegul meu Volodimir Vasilenko", a replicat, astazi, la Bucuresti, reprezentantul Romaniei.

Faza orala, care a constat din 18 ore de pledoarii ale Romaniei, 400 de pagini de discursuri, 170 de proiectii, 92 de grafice si multe ore de nesomn, a inceput sa fie pregatita inca din octombrie 2007, a dezvaluit agentul Romaniei. Curtea a anuntat abia la 24 iulie 2008 stabilirea etapei orale pentru perioada 2-19 septembrie.

"Redactarea pledoariei a fost responabilitatea fiecarui pledant, dar finalizarea lor a fost o munca de echipa. Fiecare discurs a fost imbunatatit pana in ultima clipa. Nimic nu a fost lasat la voia intamplarii si am cantarit impactul fiecarui cuvant", a explicat Aurescu.

Referindu-se la episodul "Castravetele", anecdota dupa I.L. Caragiale pe care a povestit-o judecatorilor CIJ, Aurescu a spus ca "glumele nu sunt o chestiune neobisnuita in fata Curtii. Ele joaca un rol important si exista o traditie a momentelor amuzante".

"Castravetele" a fost apreciat de toti judecatorii, considera oficialul roman, mai ales ca "toti sunt profesori si stiu foarte bine ce inseamna cand un student nu si-a invatat lectia si repeta la nesfarsit singurul lucru pe care il stie, asa cum a facut si Ucraina".

Cat despre incercarile Ucrainei de a amuza judecatorii, Aurescu sustine ca au fost "complet nereusite si pe langa subiect". "Comparatia intre noi si pletosii de la The Beatles nu a avut niciun sens. Niciunul dintre noi nu are plete. Eu personal le-am pierdut demult. Poate ca s-au referit la perucile expertilor internationali James Crawford si Vaughan Lowe", a glumit agentul Romaniei, care, de altfel, are un inceput de chelie.

Cel mai dificil moment a fost weekendul de dinaintea celui de al doilea tur de pledoarii. "A trebuit sa avem o reactie la ceea ce spusese Ucraina in doua zile si trei nopti. Atunci, cred ca am dormit cu totii cel mult trei-patru ore", a spus Bogdan Aurescu.

Eforturile, insa, au dat roade. "Expertii internationali cu care am lucrat ne-au spus ca a fost unul dintre cele mai bune tururi de pledoarii la care au luat parte in toata experienta lor la Curte. Chiar si avocatii straini ai Ucrainei au venit la noi sa ne felicite", a subliniat directorul MAE.

Cu ocazia procesului de la CIJ scoala romanesca de drept international s-a intors, potrivit lui Aurescu, pe scena mondiala. "Dreptul international trebuie sa fie pentru Romania un element de politica externa", a mai spus el.

"Au fost depuse, in perioada scrisa, peste 1.700 de pagini de argumentatie si elemente de proba. Pentru marea parte a acestor documente a fost responsabila componenta romana a echipei. Faptul ca am facut acest efort nu este doar o masura a expertizei juridice de care dispunem, ci si o asumare de raspundere. Cine putea sa stie cel mai bine care sunt interesele noastre? Cine cunostea cel mai bine istoria si argumentele care puteau invocate?", a spus cel care a condus echipa Romaniei la CIJ.

Aurescu a prezentat cu ocazia conferintei de presa de astazi si componenta romana a tinerei echipe, a carei medie de varsta este de 32 de ani. "Contrastul dintre cele doua echipe a fost evident. Partea romana s-a implicat intens in acest proces si si-a asumat responsabilitati. Departamentul juridic din MAE este un departament de elita", a apreciat agentul Romaniei la Haga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.