Presedintele ceh Vaclav Klaus a refuzat sa gratieze o fosta magistrata comunista in varsta de 86 de ani, recent condamnata in apel la sase ani de inchisoare pentru rolul avut intr-un proces trucat de tip stalinist, care s-a soldat cu patru executii, in 1950, relateaza NewsIn.

"Justitia noastra independenta a luat o decizie. Avand in vedere trecutul nostru tragic, gratierea ar fi o negare" a acestuia, a declarat presedintele Klaus, intr-un comunicat. Potrivit presedintelui, gratierea nu ar duce la rezolvarea "contradictiei dintre vinovatie si rationament sau eficienta unei pedepse pentru o persoana de aceasta varsta".

Fiind procuroare la acea vreme, Ludmila Brozova-Polednova este ultima supravietuitoare din grupul magistratilor care au decis spanzurarea deputatei Milada Horakova, singura femeie executata din motive politice in Cehoslovacia comunista, impreuna cu alte trei persoane.

Milada Horakova, Jan Buchal, Zavis Kalandra si Oldrich Pecl au fost executati la 27 iunie 1950, dupa o ampla campanie de propaganda si in pofida numeroaselor proteste internationale, printre care si ale lui Albert Einstein, Winston Churchill si Eleonor Roosevelt.

Potrivit unei marturii, procuroarea Brozova-Polednova a "cerut atunci celui care executa pedeapsa sa intensifice suferinta lui Horakova in timpul executiei" si a "ras dupa constatarea mortii".

Prin gratierea refuzata de presedinte, pensionara risca sa devina cea mai varstnica detinuta din tara, avand in vedere ca in inchisorile cehe nu exista persoane de peste 80 de ani, potrivit purtatoarei de cuvant a administratiei penitenciarelor, Marketa Trunerova. Ea urmeaza sa fie supusa examinarii medicale, iar medicii nu s-au pronuntat inca.

"Sunt cu un picior in groapa, nu mi-e teama", a declarat in septembrie fosta magistrata, care nu a exprimat nici cel mai mic regret pentru soarta celor patru condamnati.

In total, 243 de persoane au fost executate din motive politice intre 1948 si 1989 in Cehoslovacia comunista. Spre deosebire de alte tari din est, responsabilii comunisti cehoslovaci nu au fost decat foarte putin "deranjati" de justitie dupa caderea comunismului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.