Intr-un discurs tinut ieri, in fata Adunarii Generale a ONU, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca “Imperiului american, i se apropie sfarsitul” si ca mai multe natiuni puternice sunt vinovate pentru destabilitatea care exista acum in lume, informeaza CNN.

Iranul "va rezista intimidarilor si va continua sa-si apere drepturile" de a avea acces la sectorul nuclear civil, a mai subliniat presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad.

Ca urmare a afirmatiilor lui Ahmadinejad, americanii si israelienii au parasit locul dezbaterilor.

"In pofida dreptului inalienabil al tuturor natiunilor, inclusiv al celei iraniene, de a produce combustibil nuclear in scopuri pasnice si in pofida transparentei activitatilor iraniene si a cooperarii cu inspectorii AIEA, cateva puteri incearca sa ridice obstacole, exercitand presiuni politice si economice asupra Iranului", a declarat presedintele iranian, potrivit NewsIn.

"Aceste natiuni produc noi generatii de arme nucleare si au stocuri de arme pe care nicio organizatie internationala nu le monitorizeaza", a adaugat el. "Insa marele popor iranian, cu increderea in Dumnezeu, cu hotarare si cu ajutorul prietenilor va rezista intimidarilor, si-a aparat si va continua sa isi apere drepturile", a spus liderul iranian.

Ahamdinenaj a lansat si o critica dura la adresa Israelului. "In Palestina, 60 de ani de carnagiu si invazie continua si acum cu ajutorul catorva criminali sionisti", a spus el.

Presedintele israelian Shimon Peres, aflat la ONU, a criticat dur discursul lui Ahmadinejad. "Iranul este astazi centrul terorismului. El nu lanseaza razboaie, dar incurajeaza terorismul in Liban prin Hezbollah si antreneaza teroristii Hamasului" palestinian, a adaugat el. Shimon Peres a respins afirmatiile Iranului cu privire la natura pasnica a programului nuclear. "Daca este adevarat, de ce investesc atat de mult in rachete cu raza lunga de actiune? O racheta cu raza lunga de actiune nu are sens daca nu este echipata cu o ogiva nucleara. Sau de ce Iranul, care este o tara saraca, construieste aceste rachete?", se intreaba liderul israelian.

Anterior, liderul iranian si-a justificat politica de confruntare cu Occidentul prin faptul ca Statele Unite "incercuiesc" militar Iranul, potrivit unui interviu acordat postului public de radio american National Public Radio (NPR). "Armata americana ne incercuieste frontierele. Nu noi suntem desfasurati la frontierele Statelor Unite. Atunci ce fac ei de fapt?", a intrebat Ahmadinejad.

Intr-un alt interviu, acordat Los Angeles Times, el a spus ca angajamentele militare americane in strainatate se afla partial la originea crizei financiare de pe Wall Street. El si-a exprimat speranta ca urmatoarea administratie americana va renunta la "logica de forta" a presedintelui George W. Bush. "Administratia americana a comis o serie de greseli in ultimele decenii. A impus economiei americane interventii si angajamente militare grele in toata lumea, de exemplu razboiul din Irak. Aceste costuri sunt mari", a subliniat el.

Ahmadinejad a refuzat sa isi exprime preferinta fata de vreun candidat anume la alegerile prezidentiale americane din noiembrie. "Oricare ar fi viitoarea voastra administratie, va trebui sa schimbe abordarea in planul politicii externe", a spus el.

Intr-un raport publicat saptamana trecuta, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a criticat refuzul Teheranului de a opri activitatile de imbogatire a uraniului, in pofida a trei serii de sanctiuni adoptate de Consiliul de Securitate al ONU. Agentia a spus ca Iranul si-a dezvoltat capacitatea de a imbogati uraniu si a subliniat ca nu este in masura sa stabileasca daca programul nuclear iranian este doar civil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.