Un elev manat de ura fata de societate a provocat marti un adevarat carnagiu intr-un liceu din Finlanda - a omorat 10 persoane, dupa care si-a tras un glonte in cap, un masacru pe care il premeditase proferand amenintari pe YouTube si care s-a petrecut la circa un an de la un incident similar

Autorul masacrului, care a avut loc intr-o scoala de meserii din oraselul Kauhajoki, a murit la spital in urma ranii provocate, au declarat surse medicale si din cadrul politiei. "Numarul mortilor este de 10, iar atacatorul este mort. In total 11 persoane si-au pierdut viata", a declarat pentru AFP seful politiei din Kauhajoki, Urpo Lintala. O alta sursa din politie a declarat ca o persoana a fost ranita.

Un incident similar socase Finalnda cu mai putin de un an in urma.

Autorul masacrului de marti, Matti Juhani Saari, un tanar in varsta de 22 de ani care urma o specializare la sectia de hoteluri si restaurante a scolii profesionale, fusese interogat luni de politie dupa ce plasase pe YouTube imagini video ce il aratau antrenandu-se cu o arma. Tuns scurt, imbracat in negru, el exclama intr-o inregistrare: "Veti fi urmatorii care vor muri".

Potrivit ministrului de interne, Anne Holmlund, ofiterul de politie care il interogase in ajun in legatura cu inregistrarea video ce il infatisa tragand cu o arma, nu a considerat necesar sa-i retraga licenta de portarma. Saari avea o arma de calibru 22 pentru care obtinuse permisul in 2008.

Dupa masacru, politia a gasit la domiciliul lui un mesaj scris de mana in care spunea ca detesta rasa umana si ca planificase atacul inca din 2002, a declarat pentru AFP inspectorul care conduce ancheta politiei nationale, Jari Neulaniemi.

Matti Juhani Saari a intrat in scoala marti in jurul orei 11.00, imbracat in negru si purtand o masca de schi, tragand in tot ce misca. A intrat apoi intr-o sala de clasa si a inceput sa traga, o scena ce aminteste si de masacrul din aprilie 2007 de la Virginia Tech, cand un dezechilibrat mintal a provocat moartea a 32 de studenti si profesori. Saari a avut apoi un schimb de focuri si cu politia, potrivit unui post local de televiziune.

Atacul a durat mai mult de o ora in incinta liceului din Kauhajoki, oras cu 14.000 de locuitori, din sud-vestul Finlandei, aflat la 360 de kilometri vest de capitala. "Am auzit focuri de arma si tipete isterice de fete. Doua fete au venit apoi catre biroul meu si mi-au spus ca un tip ciudat trage cu o arma", a declarat paznicul Jukka Forsberg. "Am auzit tiruri care nu mai incetau. A incarcat arma. Era foarte bine pregatit. Avea imbracaminte neagra, in stil militar. Mergea calm", a adaugat el.

Noua elevi au murit in aceeasi clasa, iar un altul pe un culoar, a anuntat politia. Saari a dat apoi foc, ceea ce complica identificarea victimelor.

La o cautare pe YouTube prin cuvantul-cheie "Kauhajoki" au fost gasite patru scurte inregistrari video postate, cea mai noua in urma cu cinci zile, iar cea mai veche in urma cu trei saptamani de un anume "Wumpscut86", un pseudonim in spatele caruia se ascundea autorul atacului de la scoala. Aceste filmulete au fost retrase rapid de pe YouTube, deja nemaiputand fi gasite marti dupa-amiaza, iar contul utilizatorului a fost suspendat.

Inregistrarile aratau un tanar de circa 20 de ani in timp ce tragea, undeva in natura, cu o arma de mana, prezentata in descriere ca fiind un Walther P22. "You will die next" ("Vei fi urmatorul care moare"), spune tanarul intr-una dintre inregistrari aratand cu mana libera catre camera, dupa care trage mai multe focuri de arma in apropiere de aparat.

Dupa cum s-a prezentat singur pe profilul de pe YouTube, Saari era pasionat de arme si de filmele de groaza. Profilul lui Wumpscut86 de pe site nu mai poate fi accesat, dar unii utilizatori de internet l-au putut stoca inainte de a fi suprimat. In aceasta pagina de descriere, Saari spune ca are 22 de ani si enumera printre lucrurile care il pasioneaza "calculatoarele, armele, sexul si berea". Printre filmele sale preferate citeaza "filme de groaza de genul Shining", celebra pelicula a lui Stanley Kubrick avandu-l ca protagonist pe Jack Nicholson, personaj cuprins de dementa. De asemenea, Saari mentioneaza la capitolul muzica preferata mai multe grupuri de heavy metal printre care Rammstein si Metallica, precum si grupul de muzica electronica Wumpscut, de la care si-a luat pseudonimul de pe You Tube, Wumpscut86.

Wumpscut este un grup german de muzica violenta, ale carui cantece poarta nume sugestive: "Black death" (moartea neagra), "Bleed in silence" (sangerare in tacere) sau "Hate is mine" (ura imi apartine). Saari si-a postat de altfel pe pagina sa de profil si cuvintele unuia dintre cantecele grupului, "War" (razboi): "Intreaga viata este un razboi si intreaga viata inseamna suferinta, iar tu lupti singur in razboiul tau personal".

Orasul Kauhajoki era marti complet stupefiat de aceasta noua drama care indoliaza Finlanda la mai putin de un an dupa un masacru similar petrecut intr-o alta scoala. "Este un adevarat soc. Nu-mi vine sa cred ca s-a intamplat aici, este un oras atat de mic", spune Mari Lähdesmäki, o tanara in varsta de 16 ani, care se afla marti seara in fata liceului unde oamenii venisera sa se reculeaga aprinzand lumanari.

In noiembrie 2007, un tanar de 18 ani a ucis opt persoane si apoi s-a sinucis intr-un liceu din Tuusula, o localitate linistita cu 30.000 de locuitori aflata la circa 40 de kilometri nord de Helsinki.

Premierul finlandez Matti Vanhanen, care este asteptat miercuri la Kauhajoki, a cerut ca drapelele sa fie coborate in berna in intreaga tara.

Noul incident va relansa probabil dezbaterea in Finlanda in ceea ce priveste legislatia referitoare la arme. Finlanda trebuie sa-si inaspreasca semnificativ legislatia asupra portului de arme, a declarat marti premierul Vanhanen. "In cazul pistoalelor care pot fi transportate usor trebuie sa ne intrebam daca persoanele particulare trebuie sa fie autorizate sa le aiba", a spus oficialul finlandez. "Intrebarea este ce arme ar trebui autorizate prin eliberarea unui permis. Dupa aceste incidente, va trebui sa ne intrebam daca pistolul trebuie sa fie legal", a adaugat Vanhanen.

Si in cazul incidentului din 7 noiembrie 2007 autorul avusese permis pentru armele folosite in masacru.

La doua zile dupa acea drama, guvernul anunta ca Finlanda va adopta o masura a Unounii Europene pe care anterior o respinsese si care interzice ca minorilor sa li se acorde permis de portarma. Nu a fost operata insa nicio modificare in legislatie de atunci, iar in Finlanda in continuare permisul de portarma poate fi eliberat in cazul persoanelor care au implinit 15 ani.

Finlanda este una dintre tarile cu cel mai mare numar de arme de foc pe locuitor, clasandu-se a treia, dupa Statele Unite si Yemen, conform unui studiu publicat anul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.