Organizatia separatista basca ETA, care a comis la sfarsitul saptamanii trei atentate grave cu masini-capcana, s-a reorganizat in Franta si incearca in prezent sa isi rezolve diviziunile interne, analizeaza mai multe ziare spaniole din Franta, transmite NewsIn.

Cotidianul Publico apreciaza ca "ETA a reusit sa isi reorganizeze o infrastructura puternica in Franta, care ii permite sa pregateasca mai multe atentate cu masini-capcana in acelasi timp si sa le puna in aplicare prin intermediul unor commandouri din Spania".

El Pais considera ca "cei din conducerea ETA dispun in Franta de un <<aparat logistic>> care functioneaza la capacitate maxima", referindu-se la ramura grupului armat insarcinata cu furtul de masini, arme si explozibili, apoi cu pregatirea bombelor destinate atentatelor din Spania. Acest "aparat logistic" al ETA este in mod traditional situat in Franta, asa cum au demonstrat in trecut mai multe operatiuni, in special dezmembrarea principalei "fabrici de bombe" a grupului in septembrie 2007 la Cahors (sud-vest).

Arestarea in Franta, marti, a unui barbat si a unei femei suspectati ca fac parte din ETA, vin in sprijinul acestei ipoteze. Cei doi, cu varsta in jur de 30 de ani, au fost arestati in urma unei operatiuni de urmarire a politiei.

Potrivit El Pais, ultimele trei actiuni ETA, precum si atentatul impotriva unui politist in apropiere de Bilbao marti, demonstreaza ca grupul armat a reconstituit un commando la Biscaye, in provincia Bilbao.

Seria de atentate din week-end ar fi fost fost comisa "in mod coordonat" de doua commandouri, fiecare format din trei-patru persoane, si al caror "centru operational se afla in Biscaye", scrie cotidianul, citand "servicii antiterorism".

Specialistul Alberto Surio apreciaza in cotidianul basc Diario Vasco ca "aceasta ultima ofensiva a ETA are obiectivul de a neutraliza imaginea de slabiciune ce decurge din puternicele presiuni judiciare si alte politiei din ultimele luni". "ETA vrea sa ofere o imagine de capacitate operationala, in special pentru a pune capat diviziunilor interne", explica el.

"Disensiuni" interne au aparut dupa armistitiul din iunie 2007, iar unii membri ETA aflati in inchisoare s-au distantat public de lupta armata. "Totusi, ETA a transat in aceasta dezbatere" si a decis "sa continue" lupta armata, potrivit lui Surio.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.