Comisia Europeana ia masuri in vederea reducerii tarifelor pentru mesaje text si transfer de date in strainatate.
Utilizatorii de telefoane mobile se pot astepta ca, vara viitoare, in UE, sa plateasca mult mai putin pentru trimiterea mesajelor text (SMS) din strainatate. Comisia Europeana a propus marti reducerea cu 60% a tarifelor la mesajele text in roaming, incepand cu 1 iulie 2009. Cetatenii statelor UE care calatoresc in alte state din Uniune ar trebui sa nu plateasca mai mult de 0,11 euro/SMS, comparativ cu tariful mediu actual in UE de 0,29 euro/SMS.

De asemenea, Comisia doreste o mai mare transparenta in ceea ce priveste serviciile care permit navigarea pe net si descarcarea de date pe telefonul mobil in strainatate: utilizatorii obisnuiti acasa cu servicii de date mai ieftine ar trebui sa se bucure de mai multa protectie impotriva asa-numitului „soc al facturii” pentru serviciile de roaming, care ii pot costa chiar si cateva mii de euro.

Propunerile Comisiei vor fi transmise Parlamentului European si Consiliului care trebuie sa isi dea acordul inainte de adoptarea legislatiei. Operatorii din UE au redus deja cu 60% tarifele pentru apelurile efectuate si primite in roaming (serviciile de voce in roaming), inca din vara anului 2007.

"Datorita standardului GSM, Europa a trezit interesul intregii planete pentru telefonia mobila. Acum a venit momentul sa demonstram ca exista o piata a telecomunicatiilor cu adevarat unica, in cadrul careia consumatorii isi pot folosi telefonul mobil, oriunde in cele 27 de state membre, fara sa se simta pedepsiti pentru ca au traversat granita", a afirmat José Manuel Barroso.

Viviane Reding, Comisarul UE pentru telecomunicatii, este de parere ca "utilizarea telefonului mobil in strainatate atunci cand calatorim in UE nu ar trebui sa antreneze, in mod nejustificat, costuri mai mari decat acasa, indiferent daca este vorba despre apeluri, mesaje text sau navigare pe web. Cei 37 de milioane de turisti si cei 110 milioane de oameni de afaceri care fac deplasari asteapta ca promisiunea unei piete unice fara frontiere sa aiba in sfarsit un efect pozitiv asupra facturilor lor".

Transmiterea de mesaje text se bucura de popularitate in randul cetatenilor UE, care au trimis in 2007 2,5 miliarde de SMS-uri, echivalentul a 800 de milioane de euro. Cei mai numerosi adepti ai comunicarii prin SMS sunt tinerii: 38% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani trimit numai mesaje text atunci cand calatoresc in strainatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.