Postasii francezi erau in greva astazi, impotriva unei privatizari partiale a acestei companii publice cu 300.000 de salariati, care trebuie sa isi schimbe statutul in 2010, transmite NewsIn.

In cursul diminetii, greva afecta aproape 40% dintre postasi, potrivit celor doua sindicate principale ale Postei, CGT si Sud-PTT. Potrivit conducerii companiei, doar 25% din personal urmeaza greva si 200 de oficii postale din tara erau inchise.

Sindicatele si opozitia de stanga denunta "privatizarea" companiei care asigura un serviciu public, temandu-se de inchiderea oficiilor postale din sate si consecintele asupra locurilor de munca.

Proiectul de schimbare a statutului Postei prevede ca aceasta sa devina societate pe actiuni din ianuarie 2010, pentru ca dupa un an sa isi deschida capitalul pentru a obtine fonduri. Conducerea a dat totusi asigurari ca statul va ramane in mare parte majoritar. Legea interzice statului sa detina mai putin de 50% din capitalul sau.

Conducerea grupului apreciase ca are nevoie de 2,5-3,5 miliarde de euro pentru a se dezvolta si a face fata liberalizarii totale a serviciilor de curierat, prevazuta pentru 2011 in Uniunea Europeana. Potrivit estimarilor analistilor, Posta franceza valoreaza cel putin 10 miliarde de euro, iar aproape 30% din capitalul sau ar putea fi privatizat.

Potrivit un sondaj publicat marti de cotidianul comunist l'Humanité, 61% dintre francezi spun ca nu vor o schimbare a statutului Postei. Cotidianul de stanga Libération pleda recent pe prima pagina pentru un referendum pe aceasta tema.

Sectorul postal european are 5,2 milioane de angajati si o cifra de afaceri de 88 de miliarde de euro, adica circa 1% din PIB-ul celor 27 de tari membre, potrivit datelor Comisiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.