Coruptia din tarile sarace este o adevarata "catastrofa umanitara", care ucide, potrivit Transparency International, al carei raport pe 2008, publicat astazii, la Berlin, acuza Irakul, Somalia, Myanmar sau Haiti, relateaza NewsIn.

"In tarile cele mai sarace, coruptia poate fi o chestiune de viata sau de moarte, de exemplu cand banii pentru spitale sau pentru apa potabila sunt in joc", a subliniat presedintele ONG-ului, Huguette Labelle.

"Persistenta la nivel inalt a coruptiei si saraciei, care afecteaza multe dintre societati, este comparabila cu o catastrofa umanitara permanenta si nu trebuie tolerata", a spus Labelle.

Indicele merge de la 10 pentru un stat perceput drept "curat" la 0 pentru un stat perceput ca fiind "corupt".

Cele mai bine clasate sunt Danemarca, Suedia si Noua Zeelanda, fiecare cu un indice de 9,3 puncte, urmate de Singapore, cu 9,2.

Cele mai nete reculuri sunt cele ale Bulgariei, statului Burundi, Maldive, Norvegia, Marea Britanie. Progrese semnificative au fost realizate de Albania, Cipru, Georgia, insulele Mauritius, Nigeria, Oman, Qatar, Coreea de Sud, Tonga si Turcia.

TI atrage atentia asupra declinului unora dintre statele europene, care ar trebui sa faca mai mult pentru ca societatile lor sa nu incerce sa corupa responsabilii unor tari straine si sa nu inchida ochii asupra sursei unor fonduri suspecte depuse in societatile lor financiare. Aceasta atitudine "lezeaza credibilitatea unor tari atunci cind tocmai ele cer combaterea coruptiei in tarile sarace", a spus Labelle.

Fie ca tarile sunt dezvoltate sau sarace, lupta impotriva coruptiei necesita o buna functionare a institutiilor guvernamentale si a societatii civile, potrivit TI. Tarile sarace sunt de multe ori penalizate de o justitie corupta si de un sistem parlamentar ineficient.

Tarile dezvoltate sufera de o regularizare insuficienta a sectorului privat si de o lipsa de control asupra institutiilor si tranzactiilor financiare.

"Combaterea coruptiei necesita un control ferm prin intermediul parlamentelor, fortelor de executare a legii, presei independente si societatiii civile dinamice. Atunci cand aceste institutii sunt slabe, spirala coruptiei scapa de sub control, cu consecinte groaznice pentru populatie si, in general, pentru justitie si respectarea egalitatii", a spus Labelle.

In tarile sarace, coruptia ameninta realizarea Obiectivelor Mileniului pentru Dezvoltare, stabilite de ONU pana in 2015, pentru ca ea risca sa incarce "factura" de 35 miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.