Autoritatile de la Chisinau confirma ca in prezent au loc "consultari" in vederea pregatirii unei intrevederi a presedintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin cu liderul transnistrean Igor Smirnov, dupa ce Kommersant anuntase luni ca aceasta intalnire va avea loc in urmatoarele zile, relateaza NewsIn.

Publicatia rusa Kommersant a scris luni ca o intrevedere Voronin-Smirnov, a doua in acest an, va avea loc in aceasta saptamana, posibil tot la Bender (Tighina), ca si cea din aprilie.

Ministerul Reintegrarii de la Chisinau a emis luni un comunicat prin care confirma ca o asemenea intrevedere este in pregatire. Comunicatul, precizeaza oficialitatile, a fost dat publicitatii "in legatura cu adresarile multiple din partea reprezentantilor mass-media din Republica Moldova si de peste hotare".

Ministerul Reintegrarii asigura opinia publica ca va comunica noi informatii privind locul si data intrevederii "odata cu precizarea si coordonarea detaliilor finale privind aceasta". Intrevederea Voronin-Smirnov din 11 aprilie, prima din ultimii sapte ani, a fost anuntata de agentiile ruse de stiri in momentul in care era deja in derulare.

Kommersant scria luni ca apropiata intalnire va constitui un preambul pentru un alt eveniment mai amplu - semnarea de catre cei doi lideri a unei declaratii comune privind solutionarea conflictului transnistrean in baza principiului integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Documentul, care va fi semnat ulterior in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev, ar urma sa lanseze procesul reglementarii definitive a problemei transnistrene. Moscova se grabeste sa demonstreze succesul pe aceasta directie pana la reuniunea din decembrie a ministrilor de externe din statele membre NATO, potrivit Kommersant. Publicatia mai sustine ca SUA si UE vor primi posibilitatea de a participa nemijlocit la concilierea dintre Chisinau si Tiraspol, deoarece Moscova nu are nimic impotriva ca procesul pe care ea il va initia sa se incheie in formatul de negocieri "5+2" (Rusia, Ucraina, OSCE ca mediatori, Moldova si Transnistria ca parti aflate in conflict, plus SUA si UE ca observatori).

Intre timp, agentia de stiri Regnum a anuntat luni ca presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a plecat la Moscova, unde va avea intrevederi de lucru "in structurile legislative si cele executive ale puterii". Agentia nu ofera detalii privind scopul si programul vizitei oficialului transnistrean la Moscova.

Totodata, in conditiile demersurilor Moscovei pe dimensiunea reglementarii transnistrene, la Chisinau are loc o vizita a reprezentantului special al Kievului la negocieri, Victor Krijanovski, care va avea intrevederi cu autoritatile moldovene. Ministerul de Externe de la Chisinau anunta intr-un comunicat ca printre subiectele discutiilor sunt reglementarea transnistreana, relatiile bilaterale si integrarea europeana.

In cadrul intalnirii pe care responsabilul de la Kiev a avut-o cu ministrul de externe de la Chisinau, Andrei Stratan, au fost discutate "perspectivele reluarii in timpul apropiat a negocierilor in formatul 5+2, cu participarea mediatorilor din partea OSCE, Ucrainei si Rusiei, precum si a observatorilor din partea UE si SUA". Stratan a reiterat strategia Chisinaului privind reglementarea problemei transnistrene in baza abordarii "la pachet" a tuturor problemelor-cheie legate de conflict – politice, economice, sociale si umanitare.

Propunerile "la pachet" prevad elaborarea si adoptarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreana, in baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, precizeaza comunicatul Ministerului moldovean de Externe. Interlocutorii s-au pronuntat de asemenea pentru prelungireai mandatului Misiunii UE de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene EUBAM dupa expirarea acestuia la 1 decembrie 2009.

Pe de alta parte, un comunicat al ambasadei Ucrainei la Chisinau anunta, de asemenea, ca in cadrul intrevederii Victor Krijanovski a declarat ca Ucriana este interesata de reluarea cat mai grabnica a dialogului dintre Chisinau si Tiraspol. Potrivit comunicatului, in prima jumatate a zilei diplomatul ucrainean a vizitat si Tiraspolul, "unde a discutat chestiuni legate de reluarea procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreana in formatul 5+2 si revigorarea activitatii grupurilor de lucru pentru depasirea problemelor social-economice si umanitare de pe ambele maluri ale Nistrului".

Negocierile in formatul 5+2 au fost blocate in 2006, cand Tiraspolul a pus conditia participarii la aceste tratative cu statut de parte egala cu Chisinaul. Din primavara acestui an Moscova si-a intensificat eforturile de reglementare a conflictului transnistrean pe fondul incercarilor Chisinaului de a propune Kremlinului un plan propriu de reglementare transnistreana care sa mentina caracterul unitar al statului reunificat, plan numit "propuneri in pachet". Moscova a mediat mai multe intrevederi menite sa aduca Chisinaul si Tiraspolul la o masa comuna de negocieri. Aceste intalniri au avut loc in afara formatului consacrat de negocieri in formula 5+2, ceea ce a ingrijorat mediile diplomatice occidentale si opinia publica din Republica Moldova, mai ales pe fundalul unor declaratii repetate ale oficialilor rusi privind revenirea la planul Kozak de reglementare transnistreana din 2003, ce prevedea un statut federativ pentru statul reunificat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.