Directorul de protocol Ministerului sundaze de Externe, Ali Youssouf, a afirmat ca fortele sudaneze asediaza regiunea situata la 25 de kilometri de frontiera cu Egiptul. El a adaugat, tot potrivit SUNA, ca o echipa egipteana negociaza in paralel eliberarea ostaticilor.

Oficialul sudanez a subliniat totusi ca nu exista intentia de a lansa un asalt in aceasta regiune din Jebel Ouenat, care ar presupune riscuri pentru viata ostaticilor.

"Locul unde se afla rapitorii a fost identificat... Este zona no man's land dintre granitele Sudanului, Libiei si Egiptului", a declarat Mutrif Siddig, subsecretar pentru afaceri externe sudanez.

Ministerul sudanez a dat asigurari insa ca nu exista planuri pentru o operatiune de salvare care ar putea pune in pericol ostaticii. "Nu vom porni o operatiune care ar putea sa ii puna in pericol pe ostatici", a declarat oficialul.

Autoritatile sudaneze isi coordoneaza actiunile cu cele egiptene, a precizat oficialul citat de Reuters.

Declaratiile ministerului sudanez intervin dupa ce un oficial egiptean declarase ca rapitorii au amenintat ca vor ucide ostaticii, in cazul in care s-ar incerca localizarea lor. Ministrul egiptean al turismului a intervenit ulterior si a dezmintit aceasta informatie. Autoritatile egiptene "nu au primit nicio amenintare" din partea rapitorilor, a spus ministrul Zoheir Garrana.

"Avem informatii de incredere ca toata lumea se simte bine. Sunt in stare foarte buna si au suficienta apa si hrana. Nu au fost maltratati"
, a spus mai ministrul egiptean.

In ceea ce priveste coordonarea actiunilor, Egiptul anuntase marti ca a trimis o echipa in Sudan pentru coordonarea eforturilor in vederea eliberarii grupului de 19 ostatici.

"Egiptul a trimis ofiteri ai serviciilor de informatii in Sudan, pentru a colabora cu autoritatile sudaneze in vederea eliberarii ostaticilor", a declarat un oficial al acestor servicii.

Va reamintim ca oficialii egipteni au infirmat, luni seara, informatiile privitoare la eliberarea turistilor europeni.

Purtatorul de cuvant Hossan Zaki, citat de agentia Mena, a spus ca declaratiile "atribuite sefului diplomatiei, Ahmed Aboul Gheit" despre o eliberare "nu sunt exacte".

"Informatiile provenind din Egipt indica faptul ca situatia este neschimbata" in ceea ce priveste soarta celor 19 , dintre care 11 turisti europeni, rapiti vineri.

Anterior, ministrul egiptean de externe a anuntat la New York ca cei 19 - 11 europeni (cinci italieni, cinci germani, o romanca) si cei opt insotitori egipteni - au fost eliberati. "Au fost eliberati, sunt teferi", a spus el, cu ocazia unei intalniri cu Condoleezza Rice.

Dezmintind anuntul ministrului, agentia Mena, care a citat un oficial egiptean, a spus apoi ca eforturile egiptene pentru eliberarea turistilor ostatici in Sudan "sunt in curs".

Ambasadele italiana si germana s-au aratat, de asemenea, circumspecte, spunand insa ca vor verifica acest anunt. Ministerul italian de Externe a declarat ca nu poate sa confirme eliberarea ostaticilor "tinand cont de informatiile disponibile si de contactele la fata locului".

Potrivit agentiei Ansa, ministrul de externe, Franco Frattini, a declarat ca nu are nicio confirmare legata de vreo eliberare.


REALITATEA.NET - Autoritățile egiptene fac eforturi pentru eliberarea ostaticilor