Phenianul a confirmat vineri ca se pregateste sa repuna in functiune reactorul nuclear de la Yongbyon, pe care se angajase sa il dezasambleze in conformitate cu un acord international, in replica la refuzul american de a retrage Coreea de Nord de pe lista statelor care sustin terorismul.

"Acum ca Statele Unite si-au aratat adevarata fata, Coreea de Nord nu mai vrea sa fie retrasa de pe lista statelor care sustin terorismul si nu mai asteapta ca acest lucru sa se intample", a adaugat un purtator de cuvant, citat de agentia de presa oficiala nord-coreeana Korean Central News Agency.

Negociatorul american in dosarul nuclear nord-coreean, Christopher Hill, a afirmat la inceputul lunii septembrie ca Statele Unite vor retrage "imediat" Coreea de Nord de pe lista statelor care sprijina terorismul, daca aceasta va accepta un mecanism de control al instalatiilor sale nucleare.

Coreea de Nord a anuntat la inceputul lunii septembrie ca nu va continua dezafectarea reactorului sau de la Yongbyon, prevazuta in acordul de dezarmare incheiat in urma negocierilor in sase, la care participa China, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Statele Unite, Japonia si Rusia.