"La finalul consultarilor cu partidele politice, presedintele a desemnat-o pe Tzipi Livni, liderul Kadima, sa formeze un guvern", precizeaza comunicatul.

In urma acestei decizii, Tzipi Livni dispune de un termen de 42 de zile pentru a-si asigura o majoritate parlamentara si a forma un guvern. Daca nu va reusi, in termen de 90 de zile trebuie organizate alegeri anticipate, adica la inceputul anului viitor.

Presedintele Peres si-a anuntat decizia dupa ce i-a consultat pe sefii partidelor politice reprezentate in Parlament, in urma demisiei de duminica a premierului Ehud Olmert, implicat in mai multe cazuri de coruptie.

Citeste si:

Ehud Olmert va ramane totusi la conducerea unui guvern de tranzitie, pana la formarea unui nou cabinet sau organizarea alegerilor anticipate.

Livni nu a asteptat aprobarea presedintelui pentru a incepe consultari informale. Ea s-a pronuntat pentru mentinerea coalitiei actuale, din care fac parte, pe langa Kadima, Partidul Muncii, ultraortodocsii din Shass si Partidul Pensionarilor. Livni a spus de asemenea ca perspectiva alegerilor anticipate "nu are de ce sa sperie Kadima".