Ministrul israelian al afacerilor externe Tzipi Livni a fost desemnata luni de presedintele Shimon Peres sa formeze noul guvern, a anuntat postul de public radio, citand un comunicat oficial, informeaza NewsIn

"La finalul consultarilor cu partidele politice, presedintele a desemnat-o pe Tzipi Livni, liderul Kadima, sa formeze un guvern", precizeaza comunicatul.

In urma acestei decizii, Tzipi Livni dispune de un termen de 42 de zile pentru a-si asigura o majoritate parlamentara si a forma un guvern. Daca nu va reusi, in termen de 90 de zile trebuie organizate alegeri anticipate, adica la inceputul anului viitor.

Presedintele Peres si-a anuntat decizia dupa ce i-a consultat pe sefii partidelor politice reprezentate in Parlament, in urma demisiei de duminica a premierului Ehud Olmert, implicat in mai multe cazuri de coruptie.

Ehud Olmert va ramane totusi la conducerea unui guvern de tranzitie, pana la formarea unui nou cabinet sau organizarea alegerilor anticipate.

Livni nu a asteptat aprobarea presedintelui pentru a incepe consultari informale. Ea s-a pronuntat pentru mentinerea coalitiei actuale, din care fac parte, pe langa Kadima, Partidul Muncii, ultraortodocsii din Shass si Partidul Pensionarilor. Livni a spus de asemenea ca perspectiva alegerilor anticipate "nu are de ce sa sperie Kadima".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.