Cetateanul roman rapit in Egipt este o femeie tanara, in varsta de 30 de ani, a declarat luni la Realitatea TV consulul Romaniei la Cairo Marian Stan, informeaza NewsIn.

"Este vorba despre o tanara romanca, in varsta de 30 de ani. Nu pot sa comunic mai multe date pana cand autoritatile romane nu confirma cu exactitate informatia", a declarat Stan.

MAE roman si- a activat canalele specifice de comunicare pentru situatiile de rapire, iar secretarul general al ministerului, Victor Micula, cel care a condus directia pentru organizarea summitului NATO, a preluat conducerea celulei de criza, a declarat luni purtatorul de cuvant al Guvernului.

"Premierul Calin Popescu-Tariceanu fost informat de MAE in legatura cu aceasta situatie si a cerut activarea celulei de criza, care sa asigure sinteza informatiilor si coordonarea demersurilor ce se impun. MAE si-a activat canalele specifice pentru astfel de incidente, premierul dispunand ca secretarul general al ministerului, Victor Micula, sa coordoneze activtatea in cadrul acestei celule. Asteptam informatii privind identitatea cetateanului roman care s-ar afla in acel grup", a spus Camelia Spataru, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Guvernul a cerut MAE sa isi coordoneze demersurile cu cele ale autoritatilor egiptene, italiene si germane, a mai spus Spataru. De asemenea, s-a facut apel la autoritatile egiptene pentru a face eforturi pentru eliberea ostaticilor fara a pune viata acestora in pericol, a precizat purtatoarea de cuvant a Executivului.

Consulul Romaniei la Cairo, a declarat ca a primit informatia despre rapire "cand a aparut pe agentiile de presa". "Astazi am comunicat la MAE despre rapire, dupa ce am avut toate datele", a spus Stan, adaugand ca nu a comunicat informatiile catre MAE inainte ca stirea sa apara pe agentiile de presa.

Anterior, AFP relata faptul ca cincisprezce turisti, printre care o romanca, germani, italieni si egipteni, au fost rapiti in timp ce faceau o excursie intre Assuan si Sudan, a informat o sursa diplomatica, .

Potrivit presei israeliene, in urma cu o saptamana Biroul antiterorism a emis un avertisment fara precedent pentru toti israelienii din Egipt, carora le-a cerut sa plece imediat din aceasta tara, dupa ce a primit informatii ca o grupare terorista cu legaturi cu Hezbollah si Hamas intentioneaza sa comita un atac iminent impotriva cetatenilor israelieni.

Potrivit unor surse din serviciile de securitate, strainii rapiti langa Aswan, sudul Egiptului, ar fi fost dusi in Sudan.

Oficialii egipteni au anuntat ca au loc negocieri pe tema unei rascumparari cu autorii rapirii grupului de turisti.

Pentru eliberarea grupului, rapitorii ar fi cerut o rascumparare de 15 milioane de dolari, potrivit unor informatii neconfirmate provenite de la surse neoficiale egiptene din turism. Anterior, surse egiptene din serviciile de securitate citate de Sky News anuntasera ca rapitorii au cerut sase milioane de euro. Ministrul egiptean al turismului a confirmat ca s-a cerut o recompensa si ca se negociaza, dar nu a precizat suma.

Ministerul egiptean de externe a anuntat ca este in contact cu "ceilalti ministri de externe" si cu reprezentantele diplomatice din Egipt.

Atacurile care vizeaza straini in valea Nilului au fost rare in ultimii ani, chiar daca mai multe atentate cu bomba au vizat turistii din Peninsula Sinai intre 2004 si 2006. Egiptul acuza pentru aceste atacuri un grup de beduini radicalizati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.