Natiunile Unite au recunoscut dreptul Noii Zeelande de a-si extinde teritoriul asupra unei zone submarine de sase ori mai mare decat suprafata terestra a acestei tari, a anuntat premierul Helen Clark, potrivit NewsIn.

Zona de 1,7 milioane de kilometri patrati se afla in platoul continental al Noii Zeelande, dar in exteriorul zonei sale economice exclusive.

Recunoasterea de catre ONU a acestui drept de extindere a teritoriului permite Noii Zeelande sa aiba acces la resursele aflate pe sau sub fundul marii, cum ar fi petrolul sau zacamintele minerale, dar nu si la cele din apa, de pilda pestele.

Noua Zeelanda si Australia au incheiat deja un acord privitor la delimitarea platourilor lor continentale si altele sunt in curs de finalizare, la nord, cu Fidji si Tonga.

Noua Zeelanda este a cincea tara care depune o cerere la ONU privitoare la limitele platoului sau continental, dupa Rusia, Brazilia, Australia si Irlanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.