Un militar spaniol a fost ucis si un altul ranit intr-o explozie produsa azi dimineata, cu o masina-capcana, in apropierea unei scoli militare din Santona, nordul Spaniei, intr-un al treilea atentat ETA comis in 24 de ore, relateaza NewsIn

"O persoana a murit si o alta este in spital, dar este in afara oricarui pericol", a spus o sursa din guvernul autonom din regiunea Cantabria, precizand ca este vorba despre doi membri ai scolii militare locale.

Spunand ca vorbeste in numele ETA, o persoana a sunat la serviciul de asistenta rutiera basca, avertizand ca o bomba va exploda in jurul orei locale 01.00 (02.00, ora Romaniei) in Santona.
Este vorba despre a cincea persoana ucisa intr-o actiune revendicata de ETA de la incheierea armistitiului de 15 luni, in iunie 2007.

Precedentul atac mortal ETA a fost comis la 14 mai: un gardian civil a fost ucis in explozia uneui masini-capcana in fata unei cazarmi basce.

Doua atentate, dintre care unul soldat cu zece raniti, au fost comise in Tara Bascilor sambata noaptre, acte atribuite ETA. Atentatele au fost comise cu masini-capcana,. incarcate cu circa 100 de kilograme de explozibili fiecare, si s-au inregistrat pagube majore. In unul dintre aceste cazuri, autorii au incercat sa faca numeroase victime, a spus guvernul regional.

Prima bomba a explodat spre miezul noptii sambata, in Vitoria, dar atacul nu s-a soldat cu raniti. Politia fusese avertizata in legatura cu iminenta unei explozii, de catre o persoana care a spus ca vorbeste in numele ETA. Nimeni nu a sunat pentru a avertiza in legatura cu a doua explozie, care s-a produs duminica, la 04.30, in fata unui comisariat din Ondarroa, in apropiere de Bilbao. Atacul s-a soldat cu ranirea usoara a zece persoane, printre care sase politisti.

Politia a precizat ca cei care au pus bombele au folosit un modus operandi inedit, aparent pentru a incerca sa faca numeroase victime. "Au parcat vehiculul in apropierea unui zid al comisariatului si au aruncat cocteliluri Molotov, pentru a scoate politistii afara. Apoi au detonat bomba", a spus un purtator de cuvant al politiei.

ETA a vrut sa provoace "un masacru", a acuzat consilierul basc pentru Afaceri interne, Javier Balza, spunand ca este vorba despre unul dintre "cele mai dure" atentate ETA din ultimul timp.

Premierul spaniol, Jose Luis Zapatero, a condamnat atacurile, spunand ca "statul democratic nu va da inapoi nici macar un milimetru" in lupta impotriva ETA.

Marti, o bomba a fost descoperita sub masina unui politist care intra intr-un comisariat din Bilbao, dar a fost dezamorsata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.