Candidatul democrat la Casa Alba, Barack Obama, a criticat planul de salvare a sistemului financiar, al carui cost este, in opinia sa, "stupefiant", iar John McCain i-a reprosat democratului ca nu are calitatile necesare unui lider, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

In prima sa reactie in detaliu la planul anuntat de administratia Bush, ce prevede cheltuirea a pana la 700 miliarde de dolari pentru preluarea activelor unor banci, democratul l-a acuzat pe rivalul sai republican, John McCain, ca impinge economia americana spre faliment. Potrivit lui Obama, administratia Bush "a propus doar un concept cu un cost stupefiant, nu un plan".

"Chiar daca Trezoreria americana recupereaza unele sau marea parte din investitii in timp, suma de 700 de miliarde de dolari are efectul unui dus cu apa rece. In schimbul sustinerii, americanii trebuie sa fie asigurati ca targul pe care il incheie reflecta principiile de baza ale transparentei, reformei", a explicat Obama.

El a repetat ca planul, care urmeaza sa fie aprobat de Congres, va trebui sa-i apere pe alegatorii din clasa de mijloc, aflati in dificultate, nu numai pe sefii companiilor si pe actionari.

"Era cupiditatii si a iresponsabilitatii pe Wall Street si la Washington ne-a condus spre timpuri riscante. Trebuie sa ne unim, democrati si republicani, pentru implementarea unui plan de relansare a economiei, care sa aduca bani in buzunarele familiilor care lucreaza, care sa salveze locuri de munca si sa impiedice reducerile bugetare si cresterea impozitelor", a sublinat senatorul.

Obama l-a criticat iar pe McCain, care, intr-un articol despre reforma din sistemul de asigurari de sanatate, s-a pronuntat pentru mai multa concurenta "asa cum am facut in sectorul bancar in ultimii zece ani". "Acum putem vedea in jurul nostru consecintele dezastruoase ale acestei filosofii - la Wall Street, dar si in strada. Si totusi, McCain, care a recunoscut ca nu cu multa vreme in urma nu stia atatea despre economie cat ar fi trebuit, vrea sa continue politica dezastruoasa", a conchis Obama.

McCain a replicat, reprosandu-i lui Obama ca nu are calitatile unui lider si a dat exemplu criza economica si razboiul din Irak. "Fie ca este vorba despre problema razboiului sau de o urgenta economica, el reactioneaza ca un om politic si nu ca un lider si cauta un avantaj pentru el, mai degraba decat o solutie pentru tara sa", a spus republicanul.

McCain a reamintit ca a propus un plan pentru scoaterea SUA din criza financiara, in timp ce "senatorul Obama a reufzat sa-l prezinte pe al lui". "In perioada de criz, chiar cand sunt necesare calitatile unui lider, Obama pur si simplu nu le-a aratat", a subliniat el.

"Am constatat acelasi lucru in privinta Irakului. Gratie sacrificiilor si perseverentei trupelor noastre, victoria in Irak se intrevede", a declarat McCain.

Reamintind ca Obama a calificat politica de trimitere de intariri in Irak drept "dincolo de rezervele noastre cele mai nebunesti", McCain a spus: "Este modul sau de a spune sa a fost luat prin surprindere".

"Senatorul Obama refuza sa admita greseala de judecata" in aceasta privinta, "iar pentru cineva care vorbeste atat de mult despre speranta, nu a pus mari sperante in victoria noastra in Irak", a conchis McCain.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.