Prezenta unui tanar care a tinut un discurs anti-american, ieri seara, la o dezbatere organizata de Institutul Diplomatic Roman, a adus in discutie faptul ca de aici incolo, ne putem astepta ca si in Romania sa apara tot mai multi activisti si militanti anti-globalizare si anti-NATO.

La dezbaterea moderata de Ovidiu Nahoi, redactorul-sef al publicatiei Foreign Policy, au luat parte fostul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu si Zoe Petre, dar si alte personalitati din mediul academic sau diplomatic, interesate de problemele geopolitice.

Interventia tanarului, licentiat in economie, a starnit rumoare in randul celor prezenti, care au contestat argumentele si felul in care acesta le-a prezentat.

"As enumera trei simboluri ale Americii, cele care existau inaintea atentatului de la 11 septembrie: Statuia Libertatii, Wall-Street si Turnurile Gemene.( …) Razboiul este acum noul simbol al Americii. Acesti oameni iubesc razboiul atat demult incat razboi este peste-tot in lume", a afirmat tanarul, in cadrul dezbaterii.

Acest tip de discurs atrage atentia, potrivit lui Adrian Cioroianu, asupra faptului ca "trebuie sa ne asteptam", pe plan local, "din ce in ce mai des la astfel de manifestari categoric anti-americane, care sa mearga pe cartea europenismului” si ca “in perioada urmatoare, vom avea si noi, ceea ce nu am avut anul acesta la summit, tineri care lupta antiglobalizare sau anti NATO, tineri care nu vor veni din Germania ca sa demonstreze la Bucuresti, tineri care se vor selecta din generaiile noastre mai tinere".

"Conteaza felul in care le explicam ca alianta cu America exista si ca nu o alegem acum, conteaza sa le explicam ca aceasta alianta cu America nu inseamna ca uitam Uniunea Europeana si ca din ea facem parte. Conteaza sa le explicam pana la urma ca filmele pe care le vad la televiziune , ca de altfel, multe lucruri pe care le vad la televiziune, sunt aiureli. Americanii nu sunt un popor chiar atat de sangeros pe cat ar lasa sa se inteleaga Chuck Norris sau Bruce Willis", a mai argumentat intr-o nota diplomatica, Adrian Cioroianu.

Summit-ul NATO, care s-a desfasurat in Romania in perioada 2-4 aprilie 2008, a fost prilejul cu care, in discursul mediatic, dar si pe buzele romanilor, mai mult decat niciodata, s-a regasit cuvantul militant. Opinia publica a fost exaltata de asemenea, de momentul in care un grup de protestanti anti-NATO a fost asaltat de jandarmerie.

Numeroasele reactii de dezaprobare au urmat actiunii autoritatilor, spre exemplu cea a organizatiei Indymedia Romania.

"Va asteptam cu fluiere, tamburine, ori daca vreti sa va faceti auziti in spatiul public o sa punem la cale si o sesiune de <<spoken workds>>", scria Indymedia pentru a incuraja protestele "fata de tratamentele abuzive la care au fost supusi militantii impotriva razboiului in timpul summitului nato din Bucuresti", actiuni ce sustin opinaia lui Adrian Cioroianu, afirmata in cadrul dezbaterii de la Institutul Diplomatic Roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.