Un oficial de la Phenian a dezmintit astazi, informatiile despre starea de sanatate a lui Kim Jong-il, spunand ca acestea sunt eronate si ca au daunat relatiilor dintre cele doua Corei, potrivit agentiei de presa sud-coreene Yonhap, informeaza NewsIn.

"Este un sofism (plauzibil din punct de vedere rational, dar fals - n.red.) lansat de oameni care vor sa distruga unitatea dintre cele doua Corei", a declarat Hyon Hak-bong, un oficial din Ministerul nord-coreean de Externe, inainte de inceperea discutiilor intercoreene desfasurate satul neutru Panmunjon, in centrul Zonei Demilitarizate (DMZ).

Si numarul doi al regimului nord-coreean a negat saptamana trecuta ca liderul Kim Jong-Il ar avea probleme de sanatate, iar un diplomat a calificat informatiile din presa occidentala drept "o conspiratie".
Speculatiile privind starea de sanatate a liderului de la Phenian aluat amploare dupa ce acesta nu si-a facut aparitiala defilarea de celebrare a 60 de ani de la infiintarea statului comunist. Practic, el nu a mai fost vazut in public din 14 august, cand a inspectat o unitate militara.

Autoritatile sud-coreene au anuntat saptamana tecuta ca presedintele Kim, in varsta de 66 de ani, aflat la conducerea Coreei de Nord de la moartea tatalui sau in 1994, a fost operat pe creier dupa ce a suferit un atac cerebral, dar ca isi revine.

Agentia de presa japoneza Kyodo News anuntase duminica, citand surse chineze sub acoperirea anonimatului, ca cinci chirurgi chinezi au participat la interventia. Aparent, acestia se afla in continuare in Coreea de Nord, ceea ce alimenteaza zvonurile privind starea lui Kim Jong-Il.

Despre Kim Jong-il se crede ca sufera de probleme cardiace si ca are diabet. Liderul nord-coreean a spus insa, in 2007, ca aceste informatii sunt "pura fictiune" si ca se simte bine.

Sanatatea lui Kim Jong-il este obiectul unor speculatii intense, deoarece nu a ales oficial ca succesor pe unul dintre cei trei fii, provocand astfel ingrijorari cu privire la stabilitatea politica a Coreei de Nord. Aceasta tara detine arma nucleara si este angajata in negocieri dificile de dezarmare cu vecinii sai si cu Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.