Comisia Europeana (CE) a adresat, joi, un ultim avertisment scris Romaniei pentru nerespectarea legislatiei privind biodiversitatea, deoarece statul roman nu a desemnat suficiente arii protejate pentru pasarile salbatice migratoare si vulnerabile, informeaza NewsIn.

Ulterior, CE ar putea actiona in instanta statul roman pentru incalcarea directivei Uniunii Europene (UE) privind conservarea pasarilor salbatice.

Comisarul UE pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat ca "reteaua europeana de arii protejate este vitala pentru conservarea pasarilor migratoare si vulnerabile" si a mentionat ca "daca una dintre tari isi neglijeaza obligatiile, intreaga Europa are de suferit".

In temeiul Directivei privind pasarile salbatice, statele membre sunt obligate sa desemneze ca arii protejate speciale toate siturile identificate ca fiind cele mai adecvate pentru conservarea speciilor de pasari salbatice.

Daca un stat membru al UE nu respecta aceasta obligatie, asumata prin Tratatul de Aderare, CE poate initia o actiune in justitie, dupa transmiterea unei scrisori de somare (primul avertisment scris) si a unui aviz motivat (ultimul avertisment scris). Primul avertisment scris a fost trimis Romaniei in luna octombrie 2007.

Romania va trebui sa se conformeze directivei UE in termen de doua luni. In caz contrar, Comisia Europeana poate decide sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie si poate cere, de asemenea, sanctiuni financiare.

Tot joi, CE a inchis procedura similara impotriva Finlandei, care a remediat situatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.