Autoritatile chineze au descoperit melamina si in laptele lichid comercializat de trei dintre cele mai importante societati producatoare de lactate din China, in urma unei inspectii nationale lansate dupa scandalul laptelui praf contaminat, a anuntat joi postul national de televiziune, citat de AFP.

Criza sanitara care a provocat deja moartea a patru bebesuti s-a extins joi seara in China, dupa ce regiunea administratica speciala Hong Kong a anuntat ca a descoperit melamina in bauturi, inghetata si produse lactate comercializate de o frima chineza, sponsor focial al Jocurilor Olimpice, relateaza NewsIn.

O inspectie realizata in companiile producatoare de produse lactate chineze a descoperit urme de melamina, substanta chimica toxica, in unele produse ale companiilor Mengniu, Yili si Guangming, a anuntat postul de televiziune CCTV in jurnalul de seara, citand Administratia pentru Controlul Calitatii.

La Mengniu autoritatile au descoperit 11 loturi contaminate, din 121, la Yili sapte din 81, iar la Guangming sase din 93, a precizat prezentatorul televiziunii centrale chineze. Pe de alta parte, niciun produs contaminat nu a fost gasit la doua dintre cele mai mari companii, Sanyuan si Nestle. Cele cinci companii reprezinta aproximativ 70% din piata chineza, potrivit CCTV.

"Administratia Generala pentru Controlul Calitatii a cerut retragerea loturilor din magazine, reformarea companiilor, identificarea cauzelor si pedepsirea responsabililor", a adaugat postul de televiziune.

Controalele au fost lansate dupa ce autoritatile au descoperit melamina in laptele praf, care a provocat moartea a patru bebelusi si imbolnavirea altor 6.200 de copii. Scandalul a izbucnit saptamana trecuta.

La Hong Kong, autoritatile au anuntat ca au descoperit melamina in bauturi, inghetata si produse lactate comercializate de gigantul chinez Yili, caruia i-au cerut sa retraga produsele contaminate de pe piata. Centrul pentru Securitate Alimentara (CFS) din Hong Kong a descoperit melamina in opt din cele 30 de produse ale companiei Yili.

"Am cerut importatorului sa opreasca vanzarea produselor si sa le retraga pe cele din Hong Kong", a declarat Constance Chan, responsabil al centrului, intr-o conferinta de presa. "Cerem insistent oamenilor sa nu mai bea produse ale acestei marci", a adaugat Chan.

Yili, companie cu sediul in nordul Chinei, unul dintre sponsorii oficiali ai Jocurilor Olimpice care au avut loc anul acesta la Beijing, figureaza printre cele 22 de companii acuzate de autoritatile chineze. La Hong Kong, lantul de magazine Wellcome a anuntat marti ca va retrage inghetata cu iaurt produsa de Yili, in care a fost descoperita melamina.

Autoritatile chineze au recunoscut miercuri ca doua dintre companiile de produse lactate vizate exportau produsele lor in Burundi, Gabon, Bangladesh, Birmania si Yemen, iar iaurturi contaminate au fost descoperite si la Hong Kong.

Melamina este o substanta chimica folosita in fabricarea lipiciului si plasticului, si ca adjuvant care da impresia ca un produs este mai bogat in proteine.

Potrivit The Guardian, ingredientul chimic este interzis pentru alimente si, dupa mai multe alarme, China a incercat sa ridice nivelul de siguranta al alimentatiei, totusi fara success.

In anul 2004, mai mult de 200 de copii s-au imbolnavit de malnutritie, iar alti 12 au murit dupa ce au fost hraniti dupa o formula ce nu continea nutrienti. The Guardian aminteste si de melamina continuta in produsele speciale pentru animalele de companie, fabricate in China, care au provocat anul trecut, moartea a 1, 500 de caini si pisici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.