Alegatorii americani au primit vestea unei noi interventii a guvernului pentru salvarea unei companii de pe Wall Street cu nemultumire, ingrijorare si resemnare, iar opiniile despre posibilitatea celor doi candidati la Casa Alba de a pune capat dezordinii financiare sunt impartite.
In timp ce pietele financiare se obisnuiau cu surpriza salvarii grupului AIG de catre Federal Reserve, iar candidatii la Casa Alba se straduiau sa isi formuleze reactii, americanii de rand isi faceau griji pentru viitorul lor, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.

"Nu e chiar panica pe strazi, dar cine stie cand se va corecta piata?", explica Dan Wiggins, consultant cu jumatate de norma in Cincinnati, luandu-si cafeaua la Starbucks. "Bineinteles ca sunt ingrijorat".

Inca o zi de pierderi pe Wall Street si titluri de o schioapa despre tulburarile financiare din tara i-au determinat pe alegatori sa isi puna intrebari cu privire la intelepciunea interventiei Guvernului pentru a salva AIG si siguranta investitiilor lor.

Wiggins, care este republican de-o viata, a spus ca nu intelege de ce Guvernul se grabeste sa salveze unele companii si pe altele le lasa sa dea faliment. El nu este convins ca McCain sau Obama vor fi capabili sa schimbe situatia. "Prea multi politicieni vor sa rezolve problemele pe care tot ei le-au creat. Nu stiu ce voi face in noiembrie. S-ar putea sa nu votez", spune consultantul de 58 de ani.

In Detroit, Mandi Spence, tehnician in designul asistat de computer, este de parere ca Guvernul a gresit salvand AIG. "Nu-mi place ca fac acest lucru. Ca si companie, iti asumi riscuri, dar asta face parte din viata. Guvernul nu ar trebui sa ii salveze, sa-i lase sa dea faliment", spune Spence, in varsta de 29 de ani.

In Phoenix, Moses Zonana, directorul unei companii de telefonie mobila, da vina pe "lacomie si extinderea excesiva a creditelor" pentru situatia AIG, dar este de acord cu salvarea companiei. El spune ca Obama, senator la primul mandat, ar fi mai potrivit decat McCain sa aduca solutii in aceasta criza. "Obama este mai degraba un universitar... El va intelege mai bine cum sa rezolve acest gen de probleme", crede Zonana.

Insa Bob Fitzpatrick, fost manager la Salomon Brothers tot din Phoenix, crede ca niciunul dintre candidati nu stie cum sa faca fata crizei. "McCain si Obama sunt nepregatiti, amandoi. Pentru cei din afaceri, lucrul acesta este evident", a spus Fitzpatrick. "Problema este ca exista prea putini oameni in Guvern sau SEC (Securities and Exchange Commission) care chiar inteleg cum functioneaza pietele financiare".

Obama si McCain raman aproape la egalitate in sondaje. Amandoi incearca sa convinga publicul ca solutiile lor vor scoate tara din criza, iar economia va domina dezbaterea politica pana la alegerile din 4 noiembrie. Daca McCain a fost criticat ca fiind rupt de realitate pentru ca a spus ca fundamentele economiei americane sunt solide, Obama s-a straduit sa se apropie de clasa muncitoare.

La Chicago, Sonja Robertson, functionar de birou, a rezumat parerile multora spunand ca salvarea AIG a fost probabil necesara pentru a salva locuri de munca, dar ca banii ar fi putut fi cheltuiti pe alte lucruri, ca sanatate si educatie. Ea nu este sigura care dintre candidatii la presedintie ar fi mai potrivit pentru a redresa situatia. "Afacerile mari si republicanii merg mana in mana. Asa ca, daca privesti lucrurile din perspectiva asta, McCain ar putea fi mai bun. Sunt destul de sigura ca un democrat ca Obama ar fi de parere ca fondurile ar trebui sa se duca in alta parte, la oamenii care muncesc", a spus Roberts, in varsta de 36 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.