Combinatia exploziva formata de criza financiara si alegerile prezidentiale americane a mai redus putin, miercuri, lista de argumente pe care le foloseste Casa Alba pentru a afirma ca bazele economiei raman "solide", comenteaza AFP, potrivit NewsIn.

Miercuri, in premiera, purtatoarea de cuvant a lui George W. Bush, Dana Perino, a rezistat insistentei jurnalistilor, care o intrebau daca, in pofida turbulentelor de pe piete, administratia considera in continuare ca "fundamentele" economiei americane raman "solide".

"Economia noastra are forta necesara pentru a face fata acestor socuri", a spus ea in mai multe randuri, dar fara sa repete expresia folosita de obicei de Bush si administratia sa cand apareau riscuri de deteriorare a situatiei economice.

Aparand de doua ori in fata presei, presedintele celei mai mari puteri economice mondiale nu a suflat o vorba despre criza aflata in centrul atentiei pe plan international. Cand un jurnalist si-a incercat norocul cu o intrebare pe aceasta tema, Bush i-a raspuns zambind: "Trebuie sa vorbiti mai tare... Nu va aud... Sunt batran".

Aflat in ultimele luni de mandat, Bush isi vede contestat unul dintre principalele argumente ale presedintiei sale - vitalitatea economiei nationale. Mai mult, este pusa sub semnul intrebarii chiar filozofia sa economica fondata pe piata libera, din moment ce administratia a jucat recent un rol determinant in operatiuni masive de salvare financiara.

Societatea americana se intreaba ce ar fi trebuit sa faca administratia pentru a evita criza, iar intrebarea principala pe care si-ar putea-o pune americanii cand il vor alege pe succesorul sau, intre candidatul republican si cel democrat, ar putea fi care dintre ei doi este cel mai potrivit pentru a-i scoate din aceasta situatie.

Aceasta in conditiile in care McCain i-a furnizat luni argumente lui Obama, care il acuza ca vrea sa continue politica lui Bush si a pierdut contactul cu americanii. In pofida tulburarilor, McCain a repetat mantra administratiei si a spus ca "fundamentele" economiei sunt solide. Dupa care s-a grabit sa repare pagubele, spunand ca fundamentele sunt muncitorii americani.

"Stiu ca imediat ce voi spune ceva, va fi interpretat si ca aceasta face parte din campanie. Nu vreau sa ma pretez la acest joc", a spus purtatoarea de cuvant a lui Bush, pentru a-si explica schimbarea de discurs in privinta "fundamentelor" economiei. Tocmai pentru a nu fi atras in campanie, Bush nu a mai tinut nicio conferinta de presa din iulie, a spus Perino.

Si daca, dupa ce luni s-a exprimat la modul foarte general spunand ca are incredere in rezistenta pietelor, marti si miercuri Bush nu a mai facut-o pentru ca a fost ocupat cu criza. Aceasta traduce de asemenea "constientizarea (...) faptului ca pietele primesc suficient de multe informatii" pentru a nu mai avea nevoie de comunicarea prezidentiala, a spus ea.

"Sunt sigura ca ii este foarte dor de voi", a glumit ea cu jurnalistii, referindu-se la Bush. "Dar cred ca trebuie sa fiti realisti si sa intelegeti ca daca venea aici in fata voastra, aproape totul s-ar fi redus la alegeri. Este constient de acest lucru si vrea ca aceste alegeri sa continue sa se concentreze in intregime asupra candidatilor", a spus Perino.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.