Statele Unite se gandesc la noi masuri de retorsiune impotriva Rusiei pentru interventia sa in Georgia, care ar putea fi prezentate de secretarul de stat Condoleezza Rice, intr-un discurs "important" despre relatiile americano-ruse, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Numarul trei al Departamentului de Stat, William Burns, a spus miercuri, in Senat, ca Washingtonul ar putea lua si alte masuri decat blocarea unui acord in domeniul nuclear civil cu Rusia. "Continuam sa examinam si alte masuri", a spus Burns, secretar de stat adjunct pentru afaceri politice si fost ambasador la Moscova. "Este necesar ca Rusia sa sufere consecinte mai grave pentru actele sale in Georgia, pentru a-si respecta angajamentele pe care si le-a asumat fata de presedintele francez", a spus Burns.

Acordul incheiat la Moscova de Sarkozy prevedea retragerea fortelor ruse pe pozitiile anterioare conflictului, precum si deschdierea de discutii despre statutul final al Abhaziei si Osetiei de Sud, dar Rusia a stabilit la 9 septembrie relatii diplomatice cu cele doua regiuni separatiste si a semnat miercuri acorduri ce ii vor permite sa instaleze acolo baze militare si sa-si integreze economia regiunilor.

Rice va sustine astazi un "discurs important" despre relatiile ruso-americane, a anuntat miercuri un oficial. "L-as descrie ca un important discurs pe tema relatiilor dintre SUA si Rusia, precum si pe tema locului Rusiei in sistemul international", a declarat oficialul.

"Va fi consacrat alegerilor facute de Rusia" inainte de interventia in Georgia si recunoasterea Abhaziei si Osetiei de Sud, a adaugat sursa.

Oficialul a sugerat ca Rice va aduce in discutie masuri de retorsiune. Discursul va aborda "o analiza a modului in care s-a ajuns aici, ca si alegerile Rusiei, ale sistemului international si raspunsul pentru Rusia", a declarat oficialul.

Intrebat daca discursul va viza si eventuale masuri de retorsiune sau se va limita la raspunsul actual al comuntatii internationale, el a spus ca va evoca "eventuale viitoare masuri".

De la jumatatea lunii august, Rice a lansat ideea unor represalii impotriva Rusiei pentru raspunsul sau "disproportionat" fata de operatiunea georgiana din Osetia de Sud. De atunci, mai multi oficiali americani au vorbit despre posibilitatea unei suspendari a negocierilor de aderare a Rusiei la OMC, dar si despre excluderea ei din G8.

Cererea Rusiei de a adera la OMC va fi discutata joi la Geneva, intr-o reuniune a organizatiei, programata de multa vreme.

In paralel, ministrii apararii din NATO se vor reuni joi si vineri la Londra, pentru a examina consecintele militare ale noului climat de confruntare cu Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.