Unul din obiectivele de referinta asumate de Romania la data aderarii este sa nu modifice procedura de numire si revocare a procurorilor-sefi, pozitie pe care CE a sustinut-o in mod "consecvent", a declarat purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray.
"Comisia este la curent cu decizia luata ieri (marti) de Senatul Romaniei de a modifica procedura de numire in posturile de conducere din sistemul judiciar. Intelegem ca aceasta este pozitia Parlamentului, care mai trebuie aprobata si de presedinte. Dupa cum am mai declarat si cu ocazia votului din comisia juridica a Senatului pe aceasta tema, pozitia CE privind aceasta procedura de numire si revocare a procurorului-sef al DNA a fost consecventa de-a lungul timpului si a fost repetata in raportul nostru adoptat la 23 iulie. Acesta este unul dintre obiectivele de referinta (benchmark 3) stabilite la data aderarii, care spune clar ca aceasta procedura nu trebuie schimbata", a subliniat purtatorul de cuvant insarcinat cu mecanismul de cooperare si verificare privind justitia din Romania si Bulgaria, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

Senatul a decis marti, cu 78 de voturi pentru si 46 impotriva, ca procurorii sefi ai DNA, DIICOT si ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie numiti de CSM la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procurori a CSM, excluzandu-l astfel pe presedinte din procesul de numire a magistratilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.