In total, 17 prostituate si trei clienti au fost condamnati la plata unei amenzi de cate 200 de euro fiecare. Prostituatele - majoritatea romance - le-au spus politistilor ca nu intentioneaza sa plateasca amenda, potrivit Corriere della Sera.

Primul client sanctionat, un mecanic italian in varsta de 23 de ani, a spus ca nu era la curent cu noul decret si a asigurat ca nu il va mai vota niciodata pe Gianni Alemanno, primarul ales in primavara.
Un sinidicat al politistilor, Sulpm, a criticat imediat decretul, subliniind ca va fi foarte greu ca prostituatele sa fie obligate sa plateasca, ele neavand, in general, un domiciliu fix.

Alemanno a precizat ca decretul sau va ramane in vigoare pana la 31 ianuarie 2009, data la care o lege nationala ce sanctioneaza prostitutia - al carei proiect a fost adoptat in consiliul de ministri, in urma cu o saptamana - va fi probabil adoptata definitiv in Parlament.

Proiectul a fost propus de catre Mara Carafaga, ministra pentru oportunitati egale intre femei si barbati. Legea stabileste sanctionarea prostituatelor, cat si a clientilor, cu cinci pana la 15 zile de inchisoare si cu plata unei amenzi de 200 pana la 13.000 de euro . Astfel, este pasibila de pedeapsa “orice persoana care practica prostitutia sau care profita de ea in locuri publice".

Desi propune sanctionarea ambelor parti, acest proiect a fost aspru critcat de catre o parte a societatii civile italiene. Pia Covre, secretara organizatiei pentru drepturile civile ale prostituatelor Onlus, a argumentat acum cateva zile in publicatia MetroNews, ca “acest proiect de lege neaga libertatile personale ale prostituatelor, dar si ale clientilor lor, iar consecinta nu va fi decat aceea ca tot mai multe personae vor fi inchise, iar prostituatele vor fi tratate ca si criminali de rand”. Solutia, mai sustine Covre, nu este aceasta, “Atunci cand faci legi, pentru prostituate, ca si pentru minoritati, nu poti sa nu asculti. Solutia ar fi combaterea exploatarii prostituatelor, crearea unor conditii decente, stabilirea unor arii precise in oras, unde acestea sa isi poata desfasura activitatea”.

Un inalt magistrat a denuntat de asemenea proiectul, potrivit NewsIn, spunand ca este inutil sa se creeze noi delicte, daca acestea nu au nicio sansa sa fie sanctionate. "Tehnic, va fi imposibil de organizat un proces, din cauza garantiilor de care beneficiaza inclupatul, care poate tergiversa la nesfarsit procedura, de exemplu prin documente judiciare ce vor trebui depuse in strainatate", a explicat el.

In plus, chiar si in caz de proces, prostituata va fi incredintata serviciior sociale, niciun judecator nu o va trimite la inchisoare, a mai comentat Stefano Dragone.

Potrivit estimarilor unor asociatii, intre 50.000 si 70.000 de persoane - dintre care o treime straine - se prostitueaza in Italia. 65% practica in strada cea mai veche meserie din lume, iar 20% sunt minore.