Desi public este pentru retragerea rapida din Irak, candidatul democrat ar fi pledat in secret pentru amanarea reducerii de trupe

Barack Obama i-ar fi indemnat pe oficialii irakieni si pe generalii americani sa amane un acord de reducere a trupelor, scrie un cotidian american.

Ministrul de Externe irakian, Hoshyar Zebari, a declarat pentru "New York Post" ca, in timpul vizitei efectuate de Obama in Irak, in iulie, tema centrala a discutiilor dintre acesta si liderii de la Bagdad a fost solicitarea de amanare a semnarii acordului de retragere a trupelor.

„A intrebat de ce nu dorim sa amanam acordul pana dupa alegerile din SUA si formarea unei noi administratii la Casa Alba", a declarat Zebari.

Potrivit acestuia, Obama ar fi sustinut ca Congresul trebuie implicat in orice fel de negociere pentru retragerea fortelor americane si ca este in interesul tuturor ca acordul sa nu fie negociat de administratia Bush din cauza "slabiciunii si confuziei politice". Zebari a spus insa ca guvernul irakian nu a dorit sa astepte.

Democratii neaga acuzatiile

"New York Post" a mai afirmat ca Obama a incercat sa ii convinga si pe oficialii americani, inclusiv pe generalul David Petraeus, fostul sef al operatiunilor din Irak, sa propuna "un termen realist pentru retragere". "Este un act grav de interferenta politica a unui candidat la presedintie, care cauta sa obtina avantaje in afara tarii", a declarat un oficial al campaniei candidatului republican la presedintie, John McCain.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.