Agentul Romaniei la CIJ, Bogdan Aurescu, a incheiat astazi pledoariile in procesul impotriva Ucrainei, dupa patru ani de munca si eforturi. Aurescu a dat asigurari ca pozitia Romaniei este "puternica si solid fundamentata", relateaza trimisul NewsIn la Haga.

"Cred ca pozitia Romaniei este puternica si solid fundamentata pe dreptul international. Sunt deplin increzator ca instanta de la Haga va da o solutie in deplina conformitate cu dreptul international si care sa fie echitabila pentru ambele parti", a declarat Bogdan Aurescu , pe cat de multumit, pe atat de epuizat.

Site-ul Ministerului Afacerilor Externe
a publicat un rezumat al pledoariilor partii romane, care a cerut astazi, Curtii Internationale de Justitie sa delimiteze spatiile maritime ce apartin ei si Ucrainei in Marea Neagra, aratand ca solutia de delimitare pe care o propune este una corecta, conforma dreptului international si pozitiei sustinute si in timpul negocierilor bilaterale.

"Este interesant ca astazi se implinesc exact patru ani de la momentul cand Romania a sesizat Curtea in acest caz. Sunt patru ani de eforturi si de munca extrem de solida si substantiala. Acest efort a fost posibil datorit implicarii membrilor echipei care au lucrat foarte mult, inclusiv in aceste zile, au fost foarte multe nopti nedormite ale tuturor pentru a putea sa prezentam in fata judecatorilor toate argumentele pe care Romania le-a gasit pertinente pentru a combate sustinerile Ucrainei si pentru a prezenta in mod solid linia de argumentatie pe care noi o consideram pertinenta in acest caz", a explicat Aurescu, cel care a condus echipa Romaniei la Haga inca din 2004 si care a fost implicat din 2001 in demersul delimitarii platoului contiental din Marea Neagra.

Echipa Romaniei mai ramane pana la sfarsitul saptamanii la Haga pentru a asculta ce mai are de spus partea adversa. "Ceea ce vom face zilele urmatoare este sa ascultam cel de al doilea tur de pledoarii al Ucrainei, care va incerca sa reactioneze la ceea ce am spus ieri si astazi", a precizat Bogdan Aurescu.

Dupa 19 septembrie, cand se incheie faza orala, urmeaza perioada deliberarilor Curtii. "In aceasta faza judecatorii elaboreaza hotararea. Vor avea loc mai multe reuniuni succesive, in care judecatorii Curtii dezbat solutia pe care o considera echitabila si corecta, luand in considerare argumentele expuse de parti. Aceasta perioada dureaza intre trei si sase luni, deci putem sa estimam ca la inceputul anului viitor vom avea o hotarare definitiva, obligatorie si executorie", a conchis oficialul roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.