Coalitia portocalie prooccidentala aflata la putere in Ucraina s-a destramat, a anuntat astazi presedintele Parlamentului, Arseni Iateniuk, informeaza NewsIn.

"Declar oficial dizolvarea coalitiei dintre fortele democratice", a spus Iateniuk, adresandu-se Parlamentului.

Anuntul pecetluieste divortul politic dintre partidul presedintelui Viktor Iuscenko si blocul premierului Iulia Timosenko. Potrivit termenilor acordului de coalitie, Timosenko trebuie sa isi prezinte demisia si sa asigure conducerea guvernului interimar pana la formarea unui nou guvern.

Conflictele permanente dintre presedintele Iuscenko si premierul sau, foarte probabil adversari la urmatoarele alegeri prezidentiale de la sfarsitul anului 2009 sau inceputul lui 2010, s-au exacerbat in timpul conflictului ruso-georgian din august.

Iuscenko si Timosenko, premier pentru a doua oara, au fost colegi de campanie in cadrul Revolutiei Portocalii, care l-a propulsat pe presedinte la conducerea tarii. Cei doi si-au reinnoit dificil alianta, dar conflictele au persistat, iar luna aceasta, formatiunea lui Iuscenko, Ucraina Noastra, s-a retras din alianta.

Dupa destramarea coalitiei, politicienii au 30 de zile la dispozitie pentru a reface coalitia sau pentru a crea o noua alianta care sa poata asigura majoritatea. Astfel de discutii se poarta deja de mai multe saptamani, dupa ce alegerile din 2006 si 2007 nu au oferit o solutie de rezolvare a crizei politice.
Daca aceste negocieri esueaza, presedintele poate dizolva Parlamentul si organiza alegeri anticipate, pentru a treia oara in tot atatia ani. Niciunul dintre partidele mari nu ar avea de castigat in cazul unui nou scrutin.

Partidul Ucraina Noastra s-a retras din coalitie dupa ce a denuntat un vot care viza reducerea prerogativelor presedintelui, plan pe care Timosenko l-a sustinut, alaturi de partidul prorus al fostului premier ucrainean, Viktor Ianukovici. Blocul lui Timosenko este al doilea ca numar de reprezentanti in Parlament, dupa Partidul Regiunilor lui Ianukovici.

Posibilele scenarii pentru viitor includ formarea unei coalitii noi intre Timosenko si Ianukovici, declarat initial castigatorul alegerilor prezidentiale din 2004, pierzand insa conducerea tarii dupa ce instanta a hotarat repetarea scrutinului.

Doua sondaje publicate recent arata ca Blocul Timosenko si Partidul Regiunilor al lui Ianukovici conduc in preferintele alegatorilor (20% fiecare), cu mult in fata partidului presedintelui Iuscenko.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.