Consumul mondial a depasit productia, ceea ce ar putea da nastere unui conflict social la scara mondiala, arata un raport recent.

Instabilitatea sociala si violentele generate de preturile in crestere la energie si alimente, ineficienta autoritatilor, penuria de apa, schimbarile climatice, desertificarea si intensificarea migratiei sunt pericole care ameninta omenirea pe termen scurt.

Aceasta este concluzia raportului pe 2008 al Centrului International de Cercetare "Millennium Project" din cadrul ONU. Raportul identifica 46 de tari, cu o populatie de 2,7 miliarde de persoane, care se confrunta cu un risc sporit de conflicte armate si alte 56, cu o populatie de 1,2 miliarde de locuitori, care risca instabilitatea politica.

Documentul avertizeaza ca, in ultimii ani, consumul mondial a depasit productia, iar factorii aflati la originea cresterii preturilor la alimente par sa fie unii pe termen lung.

Lipsa apei ar putea afecta 3 miliarde de oameni pana in 2025.

Jumatate din populatia globului este vulnerabila in fata crizei energetice, penuriei de alimente si apa sau schimbarilor climatice, releva un raport recent.

Instabilitatea sociala si violentele generate de preturile in crestere la energie si alimente, ineficienta autoritatilor, penuria de apa, schimbarile climatice, diminuarea rezervelor de energie si alimente, desertificarea si intensificarea migratiei sunt pericole care ameninta omenirea pe termen scurt.

In pofida acestor previziuni sumbre, raportul subliniaza ca „progresul inregistrat de stiinta, tehnologie, educatie, economie si administratie ar putea permite lumii sa functioneze mai bine".

Potrivit raportului, Centrul american pentru analize navale a identificat 46 de tari, cu o populatie de 2,7 miliarde de persoane, care se confrunta cu un risc sporit de conflicte armate, si alte 56, cu o populatie de 1,2 miliarde de locuitori, care risca sa fie afectate de instabilitate politica.

14 conflicte in prima parte a lui 2008

Pana la jumatatea anului 2008 au avut loc 14 conflicte, soldate cu cel putin 1.000 de morti, dintre care cinci in Africa, patru in Asia, doua in America, doua in Orientul Mijlociu si unul contra „extremismului mondial", arata raportul.

Raportul, bazat pe estimari ale FAO (organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura), mentioneaza ca 37 de tari se confrunta cu o criza alimentara din cauza cresterii cererii in tarile in curs de dezvoltare, a cresterii pretului la energie, a utilizarii de culturi necesare productiei de biocarburanti, a costurilor la ingrasaminte si a speculatiilor pietei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.