Olanda nu a fost convinsa luni de partenerii sai europeni sa deblocheze o parte a acordului UE-Serbia, in pofida "progreselor" raportate de catre procurorul TPI cu privire la cooperarea Belgradului cu serviciile sale, relateaza NewsIn.

"L-am ascultat pe procurorul TPI Serge Brammertz, a venit cu multe informatii. Ne-a clarificat multe, spunand ca exista progrese nete", a spus ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a carui tara prezideaza in prezent UE, dupa o intalnire cu omologii sai la Bruxelles.

"Procurorul ne-a informat despre intensificarea importanta a eforturilor guvernului si ale autoritatilor sarbe in materie de cooperare cu TPI", a declarat comisarul pentru extindere,Oolli Rehn.

In pofida acestor comentarii pozitive ale procurorului, "astazi nu a fost unanimitate" pentru deblocarea unei parti a acordului, a spus cu regret ministrul britanic de externe, David Miliband. "Foarte multi sunt pentru deblocarea" partii comerciale a Acordului de stabilizare si asociere dintre UE si Serbia, semnat in aprilie, a notat Kouchner. Insa UE trebuie acum sa convinga "in propriile randuri", a adaugat el, referindu-se la pozitia Olandei, singura care se opune acestei deblocari, pe care ceilalti o considera meritata, de la arestarea in iulie a fostului lider politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici.

Pentru a renunta la veto, Haga cere "deplina cooperare" a Belgradului cu TPI, mai ales arestarea fostului lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici.

In pofida fermitatii Olandei, "nu renuntam", a spus Kouchner.

"Este aproape sigur ca in octombrie vom obtine deblocarea acordului interimar", a declarat diplomatul-sef al UE, Javier Solana.

Intrarea in vigoare a totalitatii acordului, prima etapa catre aderarea la UE, ramane conditionata de "deplina cooperare" a Belgradului cu TPI. Pe acest punct, toate statele membre sunt de acord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.