Armata americana din Irak a anuntat ieri ca au ucis cel putin 75 de rebeli irakieni in cadrul unei operatiuni de anvergura lansate in vestul tarii, in apropierea granitei cu Siria. Peste 1.000 de soldati americani, sprijiniti de elicoptere si avioane de lupta, au luat cu asalt orasul Obeidi si localitatile din imprejurimi, obiectivul ofensivei fiind extirparea miscarii de rebeliune din zona, despre care responsabilii militari spun ca este alimentata de luptatori straini care intra pe teritoriul irakian prin Siria.

Washington Post citeaza in editia sa de ieri ofiteri care dezvaluie ca, mai nou, comandantii americani ii considera pe insurgentii straini si pe extremisti cea mai mare amenintare la adresa securitatii din Irak, inaintea irakienilor loiali lui Saddam Hussein. Reorientarea are loc la scurt timp dupa ce ministrul american al apararii, Donald Rumsfeld, declara ca rebeliunea este dominata de elemente loiale regimului lui Saddam si ca actiunile insurgentilor ce au marcat luna decembrie erau conduse de membri ai partidului Baas, alaturi de "cativa teroristi straini si extremisti".

Americanii isi pastreaza totusi rezerva pentru a putea reconsidera cine este principalul inamic, comandantii armatei si ofiterii serviciilor secrete citati de Washington Post tinand sa remarce ca noua tactica indreptata impotriva insurgentilor straini este temporara si se bazeaza mai mult pe informatii fragmentare si pe intuitie decat pe dovezi clare. Washingtonul a acuzat Siria in repetate randuri si in mod direct ca permite infiltrarea combatantilor straini in Irak, fara a putea proba insa acest lucru.

In cadrul operatiunii declansate duminica, trupele SUA sunt repozitionate pentru a bloca punctele de trecere a frontierei banuite ca sunt folosite de luptatori straini pentru intrarea pe teritoriul irakian. Insa din cei 75 de morti inregistrati pana ieri ca urmare a operatiunilor, doar noua erau straini. Imediat dupa desemnarea noului premier, Ibrahim al-Jafaari, insurgentii au lansat o ampla campanie violenta, numai in ultimele opt zile inregistrandu-se peste 250 de morti. In astfel de atacuri si-au gasit moartea la sfarsitul saptamanii trecute inclusiv sapte militari americani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.