Prin implementarea acestui acord, specifica Ministerul Internelor si Reformei Administrative intr-un comunicat, Departamentul Energiei al SUA, prin Administratia Nationala pentru Securitate Nucleara, va acorda sprijin Romaniei in prevenirea proliferarii armelor si materialelor nucleare, prin exercitarea unui control eficient in ceea ce priveste traficul ilicit cu materiale nucleare si radioactive si prin utilizarea unor sisteme de identificare complexe in cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei ale Romaniei, pe fluxurile intrare si iesire.

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (PRF) va fi principalul beneficiar al acestui sprijin, care va consta in furnizarea de catre Departamentul Energiei al SUA a echipamentelor tehnice necesare, materialelor, pregatirii si serviciilor de specialitate.

Acordul creaza cadrul de instalare a unor portal-monitoare ce detecteaza radiatii gamma si neutroni in punctele de frontiera rutiere, navale si aeriene situate pe frontiera externa a UE, la granita cu Ucraina, Serbia, R. Moldova si Marea Neagra, cat si in cadrul Aeroportului International Henri Coanda.

Totodata, programul presupune realizarea unui sistem on-line de avertizare ce cuprinde o baza de monitorizare centrala si mai multe baze locale.

In perioada iunie 2006 - iunie 2008, 30 ofiteri ai PFR au participat la un curs de pregatire in domeniul armelor de distrugere in masa, in S.U.A. la Centrul de Antrenament Hammer, Richland.