Romii, popor fara tara, de secole victimele prejudecatii si discriminarii, sunt in numar de zece milioane in Europa, constituind cea mai mare minoritate, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Potrivit estimatilor asociatiiilor de romi, comunitatea are mai mult de doua milioane de membri in Romania, 800.000 in Bulgaria si la fel in Spania. In Franta, 400.000 de persoane sunt inregistrate ca "nomazi si romi". In Italia, sunt in numar de 140.000.

Romii sunt la origine un popor nomad, ai caror stramosi au plecat din nord-vestul Indiei la inceputul secolului al XI-lea si au fost capturati si vanduti ca sclavi in Asia Minor inainte de a se dispersa in intreaga Europa si in restul lumii.

Fara teritoriu delimitat, ei sunt legati mai ales de o istorie si o limba comune, romani, derivata din sanscrita. In multe cazuri priviti cu neincredere, ca orice grup de nomazi, ei vor face obiectul unui sedentarism fortat in Europa incepand cu secolul XIV.In Romania ajung ca sclavi pana la jumatatea secolului al XIX-lea.

Aceasta comunitate are diverse nume, de multe ori intrate in limbajul curent intr-un registru peiorativ. De exemplu, in Andaluzia si in Camargue, sudul Frantei, li se spune "gitans", deformare de la "egipteni", pentru ca primii romi care au sosit in Europa occidentala spuneau ca sunt originari din "micul Egipt".

Comunitatea va prefera, incepand din 1971 titulatura "romi" ("homme", "om" in romani), adoptata de consiliul mondial rom.

Romii, mereu considerati ca indezirabili in Europa, unde stau in cartiere foarte sarace de unde sunt frecvent evacuati, sunt in proportie de peste 90% sedentari, chiar daca sunt asimilati cu "nomazii".

In afara de discriminare, romii lupta si pentru recunoasterea "genocidului uitat", `Samudaripen", echivalentul rom al "Shoah": intre 250.000 si 500.000 de romi, considerati membri ai unei "rase inferioare" si "antisociali" ar fi fost masacrati de naziszi si de colaboratorii lor, in al Doilea Razboi Mondial. Circa 20.000 au murit in lagarul Auschwitz-Birkenau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.