Aproband rapoartele din iulie ale Comisiei Europene, ministrii au afirmat ca tribunalele puternice si sistemele administrative eficiente sunt necesare pentru a functiona in mod adecvat in interiorul Uniunii Europene.

"Consiliul (CAGRE - n.red.) cere Bulgariei si Romaniei sa isi intensifice eforturile luand toate masurile necesare fara intarziere si demonstrand rezultate tangibile si durabile, in special in domeniile evidentiale de rapoarte", au aratat in declaratia finala sefii diplomatiei europene, la a caror reuniune a participat si ministrul roman de externe Lazar Comanescu.

Comisia a criticat dur coruptia in Bulgaria in raportul din iulie, suspendand ajutoare in valoare de mai multe milioane de euro si doua agentii de plati care distribuiau fonduri europene. Si Romania a fost criticata, dar a evitat sanctiunile.

Comisia are optiunea de a adopta si alte sanctiuni pentru cele doua tari, daca acestea nu fac pasii ceruti.
Ministrii au aratat ca un sistem administrativ si judiciar corect, independent si cu resurse solide este necesar pentru a permite politicilor europene sa functioneze si pentru ca cetatenii sa beneficieze de aderarea la UE.

Romania si Bulgaria sunt cele mai noi membre UE, la care au aderat in 1 ianuarie 2007.