Cea mai grav afectata provincie este Gansu, din nord-vestul tarii, unde cazurile de imbolnavire au crescut de patru de la izbucnirea scandalului. Cotidianul, ziar local din Gansu, a anuntat luni ca numarul victimelor a crescut de vineri de la 59 la 223. Printre acestea se numara si cei doi morti.

Primul deces al unui sugar din cauza laptelui contaminat s-a inregistrat joi.

Potrivit ultimului bilant national, datand de vineri, 432 de bebelusi au dezvoltat probleme renale dupa ce au fost hraniti cu o formula (lapte praf pentru bebelusi) realizata de grupul Sanlu, unul dintre cei mai mari producatori de lapte praf din China, detinut partial de o societate din Noua Zeelanda, Fonterra Cooperative Group. Cele 164 de cazuri noi din Gansu ar aduce, in concluzie, numarul victimelor din tara la 596.

China Daily, cotidian oficial chinez in limba engleza, facea referire luni la 580 de copii victime ale laptelui contaminat cu o toxina numita melamina.

Fermierii sau intermediarii care furnizau lapte pentru Sanlu s-ar putea sa-l fi diluat cu apa si apoi, pentru ca nivelul de proteina sa apara mai mare decat era de fapt, sa fi adaugat melamina, o substanta folosita la fabricarea materialului plastic, a ingrasamintelor si a produselor de curatat.

Ministrul Administratiei, insarcinat cu controlul calitatii, Li Changjiang, citat de cotidian, a afirmat ca este mai probabul ca adaugarea substantei toxicesa fi avut loc in centrele de colectare a laptelui decat la ferme. "Este putin probabil ca fermierii sa amestece laptele cu produsul industrial", a explicat el.

Potrivit China Daily, 19 persoane au fost arestate in cadrul anchetei, toate fiind responsabili din astfel de centre de colectare a laptelui.

Fonterra Cooperative Groupa anuntat la sfarsitul saptamanii ca informatiile privind contaminarea dateaza cel putin de la inceputul lunii august. Fonterra ar fi cerut in repetate randuri Sanlu sa retraga laptele de pe piata. Compania chineza a luat, insa, abia saptamana trecuta aceasta decizie. Majoritatea lanturilor de magazine, intre care colosii Wal-Mart si Carrefour, au retras laptele praf din raioane. Potrivit autoritatilor, acest tip de lapte praf nu a fost exportat.

Sanlu a recunoscut ca formula sa de lapte praf pentru bebelusi a fost contaminata cu melamina, substanta care anul trecut a provocat moartea si imbolnavirea a mii de animale de casa in Statele Unite, dupa ce a fost adaugata in componente din mancarea pentru animale importate din China. Sanlu si-a oprit productia de lapte praf si a retras produsele fabricate inainte de 6 august.

In Taiwan, autoritatile au sigilat toate produsele pe baza de lapte praf Sanlu care inca nu fusesera distribuite retailerilor, dupa ce s-a aflat ca Taiwanul a importat in iunie 25 de tone de lapte praf Sanlu.

Sanlu a inceput sa primeasca plangeri de la clienti inca din luna martie. Acestia spuneau ca urina bebelusilor este decolorata si ca unii au fost spitalizati, a informat sambata The China Daily.

Multi dintre bebelusii bolnavi provin din zone sarace sau indepartate, a relatat presa. Bebelusii din zonele rurale ale Chinei sunt hraniti adesea cu lapte praf, dupa ce mamele lor se intorc la munca in orase, lasandu-i in grija bunicilor. Mamele din zonele urbane suplimenteaza de asemenea hranitul la san cu lapte praf pentru bebelusi.

In 2004, cel putin 13 bebelusi din provincia estica Anhui au murit dupa ce au baut lapte praf contrafacut care nu avea nicio valoare nutritiva, dupa cum au descoperit ulterior anchetatorii. Scandalul a accelerat eforturile guvernului de a spori monitorizarea sigurantei alimentare.