Guvernul georgian prooccidental a criticat vizita lui Lavrov in Abhazia, o regiune mica de la Marea Neagra care a iesit de sub administrata centrala georgiana in urma unor lupte sangeroase de la inceputul anilor '90.

"Este o farsa", a declarat ministrul de externe georgian Ecaterina Tkeselasvili. "Rusia incearca sa dea impresia ca aceste teritorii sunt state independente", a adaugat ea.

Serghei Lavrov este cel mai important oficial care a mers in Abhazia in ultimii 15 ani. Rusia a invins Georgia intr-un conflict armat de cinci zile, lansat la 8 august, si a generat un val de critici din partea Occidentului dupa ce a recunoscut independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud, o alta regiune separatista georgiana prorusa.

In cursul vizitei, Lavrov a discutat cu liderul separatist Serghei Bagaps despre un acord de cooperare care ar putea fi semnat in zilele urmatoare. "Acest acord ne va permite sa stabilim prezenta militara" in Abhazia, a declarat Lavorv intr-o conferinta de presa.

Rusia intentioneaza sa desfasoare 7.600 de soldati in Abhazia si Osetia de Sud prin noul tratat. Inaintea izbucnirii conflictului, Rusia dispunere de 2.500 de soldati in Abhazia si 1.000 in Osetia de Sud.

Lavrov a anuntat ca din capitala Abhaziei, Suhumi, va merge in Osetia de Sud, unde se va intalni cu administratia a provinciei separatiste. Ministrul de externe rus a adaugat ca vizita sa nu are vreo legatura cu sosirea la Tbilisi, capitala Georgiei, a secretarului general al NATO Jaap de Hoop Scheffer de luni.

Liderul Aliantei urmareste sa imbunatateasca relatiile cu Georgia, stat care intentioneaza sa devina membra NATO.

De Hoop Scheffer va ajunge luni in Georgia pentru inaugurarea intalnirilor Comisiei NATO-Georgia, creata dupa razboiul cu Rusia pentru a evidentia sprijinul fata de Tbilisi.

Lavrov a calificat afirmatiile lui Scheffer despre Georgia drept "inadecvate si nu foarte responsabile". Secretarul general a declarat ca Alianta isi mentine mentiner angajamentul privind includerea Georgiei si Ucrainei ca membri NATO la un moment dat. Desi NATO nu a stabilit un canlendar al aderarii celor doua state, promisiunea a iritat Rusia, care vede extinderea Aliantei in fostul spatiu sovietic drept o amenintare la adresa securitatii sale.

Rusia a trimis trupe in Georgia la inceputul lunii august, dupa ce armata georgiana a incercat sa preia controlul regiunii separatiste Osetia de Sud. Moscova sustine ca a actionat pentru a preveni "genocidul" din regiuni, dar statele occidentale au acuzat Rusia de uz disproportionat de forta. Rusia si-a restras soldatii din apropierea portului georgian Poti, in baza unui acord mediat de presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Avionul lui Lavrov a fost primul aparat civil care a aterizat pe aeroportul din Suhumi in ultimii 15 ani. Dupa conflictul separatist din anii '90, numai avioanele militare si ale ONU au folosit aeroportul. Ministrul rus a declarat ca spera ca terminalul sa fie folosit mai des. La randul lor, oficialii separatisti au propus ca aeroportul sa fie folosit de Rusia in timpul Olimpiadei de Iarna pe care aceasta o va gazdui la Soci in 2014.