Sefii diplomatiei europene vor propune luni liderilor belarusi ridicarea partiala a sanctiunilor UE impotriva lor si o serie de schimburi pe plan cultural si comercial, daca vor dovedi ca respecta "valorile democratice" la alegerile legislative din 28 septembrie, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Cele 27 de tari membre UE "vor evalua situatia din Belarus in functie de alegerile legislative si de progresele facute in ceea ce priveste valorile democratice si drepturile omului", afirma un text pe care ministrii europeni de externe il vor adopta luni la Bruxelles. Daca regimul lui Aleksandr Lukasenko, la conducere din 1994, isi va "demonstra respectul fata de valorile democratice" si va permite "un acces efectiv" al observatorilor OSCE la "toate etapele desfasurarii alegerilor", cele 27 de state membre UE se declara "dispuse sa reexamineze masurile restrictive vizand responsabilii belarusi", adauga proiectul.

Sanctiunile UE vizeaza special 40 de oficiali, printre care presedintele Lukasenko. Acestora le este interzis accesul in UE, dupa alegerile prezidentiale din martie 2006, care s-au desfasurat intr-o maniera considerata contrara "normelor electorale internationale".

Statele membre sunt dispuse sa "ia masuri pozitive si concrete care pot duce la un reangajament progresiv cu Belarus", printre care "intensificarea schimburilor oficiale, comerciale si culturale" sau invitarea ministrului de externe, Serghei Martinov.

Aceasta mana intinsa unei foste republici sovietice, adesea calificata drept "ultima dictatura din Europa", se justifica prin eliberarea, la mijlocul lunii august, a trei prizonieri politici de catre autoritatile belaruse. Astfel, "nu mai exista prizonieri politici recunoscuti international" in aceasta tara, a anuntat presedintia franceza a UE vineri.

Inaintea reuniunii de luni, seful diplomatiei poloneze, Radoslaw Sikorski, va face vineri o vizita surpriza de cateva ore la Belarus, unde se va intalni cu omologul sau, Serghei Martinov.

Polonia, vecina Belarusului, cere insistent ridicarea sanctiunilor, argumentand ca cele impotriva Cubei au fost ridicate, desi sunt in continuare cateva sute de prizonieri politici in aceasta tara.

Varsovia considera crucial si ca UE sa ajute autoritatile belaruse, care par in prezent sa ezite sa urmeze ordinele Moscovei de a recunoaste independenta Abhaziei si Osetiei de Sud.

Cei doi ministri se vor intalni vineri dupa amiaza la Viskule, in apropierea frontierei poloneze-belaruse, pentru a discuta "probleme legate de UE si chestiuni bilaterale", potrivit unui comunicat al lui Radoslaw Sikorski. Vizita scurta a lui Sikorski in Belarus va duce si la ameliorarea securitatii frontierelor, a transportului de materii prime catre Polonia si a cooperarii energetice, a afirmat ministrerul polonez.

Alti doi vecini europeni ai Belarusului au avut contacte recente cu Guvernul de la Minsk. In iulie, premierul leton Ivars Godmanis s-a intalnit in secret cu omologul sau belarus, Serghei Sikorski, la un punct de frontiera dintre cele doua tari. Sikorski a mai avut o reuniune cu omologul sau Gediminas Kirkilas la inceputul lunii septembrie, in Lituania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.