La o reuniune din ianuarie 1984, "Khan i-a descris unui oficial libian tehnologiile, resursele si competentele necesare pentru a obtine material nuclear", potrivit documentului transmis membrilor Consiliului de Guvernatori al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

Khan a "propus sa vanda Libiei tehnologie pentru imbogatirea (uraniului - n.red.) cu ajutorul centrifugelor" la intalnirea din urma cu aproape 25 de ani, a declarat seful AIEA, Mohamed ElBaradei, in raport.

Totusi, "oficialul libian a calificat necesitatile stiintifice si industriale prea mari pentru perioada respectiva, pentru Libia, si a a decis sa nu urmeze" programul, afirma textul.

La urmatoarele reuniuni "la inalt nivel" dintre Tripoli si Khan, intre 1989 si 1991, Libia a cerut informatii despre centrifuge de prima generatie, potrivit AIEA.

Citeste si:

"Potrivit Libiei, autoritatile libiene au calificat informatiile furnizate de Khan drept prea putine pentru pretul platit", precizeaza raportul, subliniind ca Tripoli nu a obtinut nicio centrifuga in cadrul acestei tranzactii".

Pana in prezent, primele contacte dintre Libia si Khan despre care existau informatii datau din 1995, cand Tripoli a incercat sa obtina informatii de a doua generatie.

Centrifugele pot permite imbagatirea uraniului pentru a obtine material militar.