La o reuniune din ianuarie 1984, "Khan i-a descris unui oficial libian tehnologiile, resursele si competentele necesare pentru a obtine material nuclear", potrivit documentului transmis membrilor Consiliului de Guvernatori al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

Khan a "propus sa vanda Libiei tehnologie pentru imbogatirea (uraniului - n.red.) cu ajutorul centrifugelor" la intalnirea din urma cu aproape 25 de ani, a declarat seful AIEA, Mohamed ElBaradei, in raport.

Totusi, "oficialul libian a calificat necesitatile stiintifice si industriale prea mari pentru perioada respectiva, pentru Libia, si a a decis sa nu urmeze" programul, afirma textul.

La urmatoarele reuniuni "la inalt nivel" dintre Tripoli si Khan, intre 1989 si 1991, Libia a cerut informatii despre centrifuge de prima generatie, potrivit AIEA.

"Potrivit Libiei, autoritatile libiene au calificat informatiile furnizate de Khan drept prea putine pentru pretul platit", precizeaza raportul, subliniind ca Tripoli nu a obtinut nicio centrifuga in cadrul acestei tranzactii".

Pana in prezent, primele contacte dintre Libia si Khan despre care existau informatii datau din 1995, cand Tripoli a incercat sa obtina informatii de a doua generatie.

Centrifugele pot permite imbagatirea uraniului pentru a obtine material militar.