Papa Benedict al XVI-lea a inceput vineri o vizita de patru zile in Franta, o tara foarte atasata de laicitate, asigurand ca acest lucru "nu este in contradictie cu credinta", dar a insistat pe locul fundamental al "valorilor crestine" in societate, relateaza AFP.
Suveranul Pontif a fost primit de presedintele Nicolas Sarkozy si de sotia lui, Carla, vineri, pe aeroportul Orly. El s-a dus imediat la palatul prezidential pentru o receptie si o intalnire cu autoritatile statului.

Aceasta vizita a Papei, prima de la alegerea sa, in urma cu trei ani si jumatate, se anunta deosebit de densa. Papa va pronunta 11 discursuri si va sustine slujbe si se va duce sambata in sancturalul din Lourdes, loc foarte important in credinta catolica.

In avionul care l-a dus in Franta, Suveranul Pontif a spus ca "religia nu este politica si politica nu este o religie". Cuvintele Papei pe tema locului religiei in societate sunt foarte asteptate in Franta, tara cu organizatie strict laica si unde aceasta problema este dezbatuita frecvent.

Benedict al XVI-lea a spus ca "este evident ca laicitatea nu este in contradictie cu credinta". "Valorile crestine sunt fundamentale pentrui construirea statului si a societatii", a adaugat el. "Sunt doua sfere ce trebuie deschise una pentru cealalta. Este important sa putem trai in libertate", a subliniat Papa.

Aceasta dezbatere a fost relansata in Franta in ultimele luni, in urma unor declaratii ale lui Sarkozy, despre "laicitatea pozitiva".

Spunand ca "religiile nu sunt un pericol, ci un atu", liderul francez a pledat, in decembrie, la Vatican, o laicitate mai deschisa religiilor. Aceste cuvinte au avut un ecou pozitiv la Vatican, dar au provocat reactii ferme in cercurile laice, de multe ori in stanga esalonului politic. Presa franceza i-a avertizat vineri pe Papa si pe Sarkozy fata de orice tentatie de a pune in pericol echilibrul francez intre religie si laicitate.
"Religiile au locul lor in societate, dar Republica este neutra", potrivit Le Monde.

Franta este una dintre tarile cele mai strict laice din lume. Separarea Bisericii de Stat este un principiu fondator, care figureaza in primul articol al Constitutiei sale.

"Iubesc Franta, marea cultura franceza, arta franceza", a mai sus Papa, inainte de a sosi in Franta.
In cele patru zile, Papa va incerca sa redea elanul unei Biserici in pierdere de influenta, intr-o tara unde doar 51% se considera catolici, fata de 80% la inceputul anilor '90, potrivit unui sondaj de anul trecut.
Prima zi a Papei va fi marcata de un discurs in fata lumii culturale, in prezenta a peste 700 de invitati, printre care Sarkozy.

Sambata dimineata, Papa va celebra o slujba in piata Invalizilor, in fata a 200.000 de oameni, inainte de a se duce la Lourdes.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.