Chiar dupa apusul soarelui, Omar, in varsta de 27 de ani, si sotia lui, britanica Zaina, nascuta Jane, in varsta de 52 de ani, au ales ziua de joi pentru a organiza acest simbolic "iftar". "In seara aceasta, nu se vor face declaratii mari, ci ne-am strans pentru pace", le-a spus o prietena a cuplului, Suzanne, jurnalistilor stransi in cortul beduin.

Ei l-au putut vedea pe Omar, al patrulea fiu din prima casatorie, si unul dintre cei 19 copii ai fondatorului al-Qaida, semnand un apel pentru "pace universala".

Traind la Cairo, ca unchiul sau Khaled, Omar a spus ca nu mai are nicio veste din 2000 de la tatal lui, care a revendicat atentatele din SUA.

La 20 de ani, dupa sase ani petrecuti intr-o tabara al-Qaida din Afganistan, el pleaca, avand binecuvintarea tatalui. Nu dorea sa fie asociat cu uciderea de civili nevinovati, a repetat el, in interviuri recente. Pana atunci discret, Omar a dat multe interviuri in presa din ianuarie, declarandu-se impotriva atentatelor din 11 septembrie si a recurgerii la violenta, refuzand insa sa-l numeasca "terorist" pe tatal lui.

Jurnalistii nu au pus intrebari politice. Dar el a acceptat sa discute despre cai, pasiunea sa. "M-am nascut alaturi de cai, peste tot aveam cai", explica Omar, care de o luna are circa sase cai pur sange arabi, in fata piramidelor Abusir.

La capatul unei alei pline de praf, el s-a instalat si a pus corturile. "Miraj" este numele hergheliei. "Pentru a avea cai buni, trebuie un armasar bun si o iapa buna, ca si la oameni, altfel exista riscuri", explica Omar.

Khaled, unul dintrefratii lui ben Laden, s-a instalat de 27 de ani la cinci kilometri de acolo, langa desert. El creste 150 de cai pur-sange, in crescatoria al carei nume este "Rabab". Omar nu este insa apropiat de unchiul sau, care si el este casatorit cu o britanica. "Multe lucruri sunt de vanzare, Khaled este bogat si apropiat de puternicul conglomerat familial saudit, in timp ce Omar trece printr-o perioada grea", se spune in anturajul lui Omar.

La inceputul anului, autoritatile britanice i-au refuzat acordarea unui permis de sedere, spunind, potrivit sotiei, ca prezenta sa ar putea fi "o sursa de ingrijiorare" in Marea Britanie.

In 2007, se casatoreste in Arabia Saudita cu Zaina, o dovortata al carei nume de fata este Jane Felix-Browne.

Serviciile consulare britanice din Cairo au refuzat cererea lui Omar din cauza "loialitatii" sale fata de tatal sau, "considerat responsabil pentru atentate cu bomba din Londra, de la sfarsitul lui iulie 2005", a spus avocatul sau.

Omar si Zaina au lansat un proiect de organizare a unei curse de cai pe distanta de 3.000 de mile, adica mai mult de 4.800 kilometri, prin Africa de Nord, pentru promovarea pacii.