Mai multi fosti membri ai STASI isi dezvaluie activitatea in temuta politie secreta est-germana intr-o noua carte, care contine cele mai detaliate marturii de pana acum despre operatiunile clandestine ale acestor servicii, relateaza NewsIn.

Intitulata "Verrat Verjaehrt Nicht" (Tradarea nu moare niciodata), cartea lui Christhard Laepple este o colectie de marturii ale sase fosti angajati si informatori ai STASI, una dintre primele cronici ale agentiei publicate de oamenii din interior.

"Am trait multe momente socante", a declarat autorul cartii pentru Reuters. "Unele intamplari sunt de neinteles: un frate care isi spioneaza propria sora, un profesor care il denunta pe colegul de scoala al fiului sau".

Cartea este ultima dintr-o serie de lucrari care analizeaza metodele STASI, care sub conducerea lui Erich Mielke era considerata drept una dintre cele mai eficiente si represive politii politice din lume.
In 2006, filmul "The Lives of Others", povestea unui ofiter STASI din Berlinul de Est care dezvolta sentimente pentru victimele sale in timp ce le spioneaza, a avut un mare succes in Germania si a obtinut Oscarul pentru cel mai bun film strain. Un alt film, despre persecutarea unui ciclist est-german de catre STASI a fost lansat luna trecuta.

Laepple a inceput documentarea pentru aceasta carte in urma cu mai multi ani, cand lucra la documentul de televiziune "Die Feindzentrale" (Cartierul general al inamicului), difuzat in Germania in 2006. Pentru multi dintre cei intervievati in carte, aceasta a fost prima sansa sa vorbeasca liber despre trecutul lor, spune el. Toti cei sase fosti angajati STASI folosesc pseudonime pentru a-si ascunde identitatea reala.

Unii sustin ca au intrat in STASI din intamplare, altii au facut-o dintr-un sentiment de datorie morala. Un tanar din Weimar spune ca a devenit colaborator al STASI pentru ca i s-a promis ca i se vor plati taxele de scolarizare. "Apoi a devenit dependent de STASI, urmarind informatiile despre disidenti asa cum un consumator de droguri isi anticipeaza urmatoarea doza", explica prologul cartii.

Folosind o retea extinsa de informatori instruiti sa ii spioneze pe toti pe care ii cunosteau, STASI s-a infiltrat in aproape toate segmentele vietii in Germania de Est. Cand a cazut Zidul Berlinului in 1989, STASI avea circa 91.000 de angajati si cel putin tot atatia informatori.

Partidul Stangii, format din fosti comunisti est-germani si stangisti vest-germani, a fost acuzat de restul partidelor ca adaposteste multi fosti membri ai STASI. Anul acesta, un politician german care avea legaturi cu Partidul Stangii a provocat indignare declarand ca STASI ar trebui reinfiintata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.