Europenii sunt foarte preocupati de schimbarea climatica, doresc sa ia atitudine impotriva ei si cred ca obiectivele UE pentru reducerea emisiilor de gaze si cresterea surselor alternative de energie pena in 2020 sunt foarte corecte sau chiar prea modeste, arata un comunicat al CE.
Potrivit sondajului, trei patrimi din cetatenii europeni iau schimbarea climatica foarte in serios. In total, 62% dintre ei considera ca schimbarea climatica este una dintre cele doua probleme cele mai importante cu care lumea se confrunta la ora actuala. Doar saracia intrece schimbarea climatica, fiind cotata ca cea mai importanta problema de 68% din europeni. Dar chiar daca majoritatea europenilor recunosc in marea lor majoritate seriozitatea schimbarii climatic, mare parte din ei (60%) cred ca nu este de neoprit si ca poate fi rezolvata. O majoritate clara de 56% sustine ca lupta impotriva acestui fenomen poate avea un impact pozitiv asupra economiei.

O alta majoritate substantiala a cetatenilor europeni considera ca obiectivele UE privind emisiile de gaze si energiile alternative sunt corecte, chiar prea modeste. Cele trei obiective sustinute de liderii UE anul trecut care trebuie atinse pana in 2020 sunt: o scadere de 20% a emisiilor de gaze sub nivelul din 1990, o scadere a acestora de 30% in tarile dezvoltate si o crestere a folosirii energiilor alternative pana la 20%.

Mai mult de jumatate din europeni se simt informati despre cauzele(56%) si consecintele(56%) schimbarii climatice si modalitatile de a o combate(52%). Totusi, proportia celor care nu se simt imformati despre subiect ramane semnificativ, mai précis patru din zece europeni se afla in acest caz.

Europenii cred ca nu se fac indeajuns de multe lucruri pentru a se combate schimbarea climatica de care corporatii si cei care activeaza in domeniul industriei(76%), cetatenii (67%), guvernele nationale (64%) si UE (58%). 61% considera ca ei insisi trebuie sa actioneze impotriva schimbarii climatice.

“Faptul ca multi europeni sunt de parere ca nu sunt indeajuns de informati, in special despre cum ar trebui sa se comporte, ne indica foarte clar ca trebuie sa ne gandim la initiative si masuri sa informam populatia. Rolul autoritatilor locale si regionale este crucial pentru acesta actiune”, a declarat Guido Sacconi, presedintele al Comitetului Temporar pentru schimbare climatic din cadrul Parlamentului European.

Margot Wallstrom, vicepresendintele Comisiei Europene, a declarat ca sondajele de acest tip sunt o componenta importanta a politicilor UE. “Este uimitor sa vezi ca cetatenii europeni iau atat de in serios schimbarea climatic si confirma ca actiunile coerente ale UE in aceasta arie sunt imperative”, a adaugat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.