Flota rusa de la Marea Neagra, cu baza in Crimeea, este o sursa de "numeroase probleme", a reafirmat liderul ucrainean Viktor Iuscenko, intr-un interviu pentru Le Monde, relateaza NewsIn.
"Prezenta Flotei ruse de la Marea Neagra genereaza numeroase probleme, nu numai militare", a spus el, referindu-se la proprietatile funciare, la zonele de navigatie maritima, la fracventele radio si la chestiunea minoritatilor nationale din Crimeea.

Aceste declaratii au fost facute in timp ce Moscova a acuzat joi Kievul de o "politica nepnietenoasa" fata de Rusia, in contextul conflictului ruso-georgian, si de faptul ca ingreuneaza activitatea flotei sale din Crimeea.
"Suntem cu adevarat ingrijorati de faptul ca responsabilii ucraineni pun constat chestiunea duratei prezentei Flotei pe teritoriul ucrainean", a spus Ministerul rus de Externe.

Intrebat despre riscul deteriorarii relatiior cu Moscova din cauza acestui dosar, Iuscenko a raspuns ca "acest lucru nu trebuie sa se intimple, pentru ca Ucraina respecta acordul din 1997 de stationare temporara a flotei ruse in Crimeea". "Este necesar ca nivelul fortelor stationate, ca si miscarile lor sa fie reglate, ca in orice stat suveran care are pe teritoriul lui o baza militara straina. Acest lucru tine de securitatea noastra nationala", a explicat Iuscenko.

Flota rusa de la Marea Neagra este stationata in Sevastopol, conform unui acord incheiat intre cele doua tari in 1997, pentru 20 de ani.

Presedintia ucraineana a impus in august restrictii asupra circulatiei acestor nave, implicate in conflictul din Georgia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.