Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, la Seul, cu omologul sau coreean, Lee Myung-Bak, prilej cu care seful statului a spus ca cele doua state au motive sa se simta solidare intrucat ambele popoare sunt impartite in doua tari, adaugand ca le doreste coreenilor sa ajunga la o singura Coree.
"Ma intalnesc cu un om cu care, intr-un fel sau altul, am avut acelasi tip de destin, dumneavoastra ati fost primarul Seulului si eu primarul Bucurestiului, si ulterior am devenit amandoi presedinti", a remarcat Basescu la inceputul intrevederii cu omologul sau coreean, transmite trimisul special NewsIn la Seul. De altfel, la inceputul alocutiunii sale presedintele i-a multumit acestuia pentru ca, atunci cand era primarul Seulului i-a decernat "titlul de cetatean de onoare al acestui mare oras".

"Romania si Republica Coreea au si alte zone care le fac sa se simta solidare una cu alta, as mentiona aici faptul ca si poporul coreean si poporul roman este impartit in doua tari. Noi dorim coreenilor sa ajunga la o singura Coree, iar Romania isi doreste ca, odata cu intrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, si poporul roman sa fie in acelasi loc", a mai spus presedintele Traian Basescu, care si-a incheiat alocutiunea invitandu-l pe omlogul sau coreean la Bucuresti.

Presedintele Traian Basescu si omologul sau coreean, Lee Myung-Bak, au semnat o declaratie comuna privind incheierea unui parteneriat strategic.

"Cei 18 ani de crestere continua a relatiilor dintre Republica Coreea si Romania ne-au facut ca astazi sa semnam un partenerat strategic care se intemeiaza pe mai multe elemente: dialogul politc, cooperarea economica si stimularea investitiilor, cooperarea in domeniul de securitate, cooperarea in organisme multilaterale si la nivel international, cooperarea sociala si culturala", a declarat presedintele Traian Basescu. Seful statului roman a tinut sa precizeze ca acest parteneriat strategic este primul document de acest fel pe care Romania il semneaza cu o tara din zona Asia-Pacific.

"Asa cum am stabilit la finalul discutiilor noastre de astazi pana la viitoarea noastra intalnire, care sper sa aiba loc anul viitor, ministirii de externe si ceilalti ministri cu atributiuni vor dezvolta acest document pentru a-l transforma in realitate prin implicarea institutiilor coreene si romanesti", a subliniat presedintele Traian Basescu.

In cadrul discutiilor de aproximativ o ora, cei doi sefi de stat au analizat si proiectele energetice din regiunea Marii Negre, "proiecte care sunt de interes atat pentru Europa, cat si pentru Republica Coreea", a precizat Basescu.

Basescu a multumit interlocutorului sau pentru pentru discutiile extrem de deschise pe care le-au purtat, pentru faptul ca exista "o totala similaritate in abordarile Romaniei si Coreei" in problemele discutate si a asigurat pe seful statului coreean de determinarea Romaniei de a consolida relatia cu Coreea.

La randul sau, presedintele Republicii Coreea, Lee Myung-Bak, a apreciat ca, prin semnarea declaratiei comune privind parteneriatul strategic, relatiile dintre cele doua tari trec la un alt nivel, precizand ca s-a discutat si elaborarea unui "action plan" pentru a implementa cat mai repede posibil cele prevazute in declaratie. Seful statului coreean a spus ca, de cand s-au stabilit relatiile diplomatice dintre cele doua state, in 1990, cooperarea dintre Coreea si Romania in sectorul economic a evoluat considerabil. "Am cazut de acord ca Romania este un loc atractiv pentru investitii, iar in schimb, Guvernul Romaniei a fost de acord sa ofere toata asistenta necesara pentru companiile coreene care vor sa investeasca in Romania", a precizat presedintele Coreei.

In cadrul intalnirii, ministrul de extrene Lazar Comanescu si de primul adjunct al ministrului afacerilor externe coreean au semnat „Acordul de securitate sociala”, iar ministrul justitiei, Catalin Predoiu, si omologul sau coreean au parafat „Protocolul de colaborare intre ministerele de justitie din Romania si Republica Coreea”.

Presedintele Traian Basescu a fost primit la Palatul Prezidential de la Seul in cadrul unei ceremonii, dupa intonarea imnurilor de stat, acesta fiind intampinat si de un grup de copii cu steaguri, care i-au adresat sefului statului roman mesaje de bun-venit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.